alcoholvrij Alcoholvrij Bieren Bockbier Brouwerijen Brouwerijhuurders IPA Stout Tripel

Braxzz breidt portfolio uit en past receptuur aan

Braxzz maakte furore op de Great British Beer Festival met een alcoholvrije porter. Een primeur. De Amsterdamse huurbrouwer (het bier wordt in Duitsland gebrouwen) kan de porter niet aanslepen in Groot-Brittannië. Na mijn eerste kennismaking met de IPA en de porter is er veel gebeurd. Braxxz stelde de receptuur van de IPA (die ik destijds erg bitter vond, niet van hop maar van kruiden) bij en introduceerde een Orange IPA. Daarnaast, net als Vandestreek, een alcoholvrije bock en, alweer een primeur, een tripel. Met een alcoholvrije cider is het aanbod voorlopig compleet.

Verbeteringen

Allereerst de IPA, die nu Rebel IPA heet, maar eens opnieuw proeven. Die is inderdaad verbeterd. Zowel deze als de Orange IPA bevallen me (hoewel de non-alcoholic IPA van Vandestreek voor mij de benchmark is). Er is nog steeds sprake van een bitterheid die ik eerder aan kruiden dan aan hop toeschrijf. Ik drink hier geen 3 flesjes van.

Een dag later is de porter aan de beurt. Die is niet voor niets populair in Groot-Brittannië. Inderdaad een fijne  alcoholvrije porter, die ik op voorraad wil hebben.

Cider

Hoewel ik geen ciderdrinker ben, toch maar een flesje genomen en ook anderen laten proeven. Enthousiasme alom. Mensen die vaker een cider drinken nemen deze alcoholvrije cider van Braxxz erg serieus. Een prima alternatief voor wie geen alcohol wil of mag drinken.

Waarom?

Het wat minder enthousiasme veroorzakende bier heb ik kennelijk voor het laatste bewaard. Mijn eerste vraag is: waarom zou je alcoholvrije versies maken van bierstijlen met hogere alcoholpercentages? De alcohol speelt dan immers ook een grote rol in de smaak. Dat maakt het extra moeilijk. Als je een alcoholvrije tripel maakt, moet die iets weghebben van een tripel en ik zie de link helaas niet na drie flesjes.

Openingszet

Maar Braxzz heeft bewezen een flexibele huurbouwer te zijn die niet terugdeinst voor het aanpassen of verder verbeteren van receptuur. In die zin zie ik deze tripel als een openingszet. Ze zijn de eerste en er is nog een wereld te winnen. Voor de bock geldt wat mij betreft hetzelfde. Ook die van Vandestreek kreeg kritische reacties. het goede nieuws is dat er brouwers zijn die hun nek uitsteken.