Bieren Brouwerijen

Brand opent brouwhuis en herintroduceert de iconische Brand Imperator

Brand Bierbrouwerij in Wijlre ‘heropent’ nog voor de  oude productieprouwerij is gestopt, met een nieuw brouwhuis en brengt twee bijzondere speciaalbieren op de markt: de terugkeer van de Brand Imperator en een speciaal bier voor het Pinkpop festival.

Op 1 november worden de grote ketels bij Brand stilgelegd en grote volumes Brandbier zijn al verhuisd naar andere brouwerijen binnen moederbedrijf Heineken. Maar nu al is er een klein en flexibel nieuw brouwhuis geopend, dat Brand in staat stelt om flexibel in te spelen op de speciaalbierwereld en dat  ruimte biedt voor experimenten met zowel geliefde recepten als nieuwe bieren voor speciale gelegenheden. De nieuwe brouwerij heeft voldoende capaciteit om bijvoorbeeld een event als Pinkpop te kunnen voorzien van een eigen bier.

Horecadirecteur Limburg Marijn Wijnhoven (l.) en brouwer Nils Reichhardt

Terugkeer van een oud ‘speciaalbier’

De Duitse brouwmeester Nils Reichhardt, die gestudeerd heeft aan de gerenommeerde brouwopleiding in Freising, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van deze nieuwe bieren. De Brand Imperator, het oudste speciaalbier van Nederland, maakt zijn comeback met een aangepast recept. Dit donkere en rijke ‘Helles Bock’ bier met een alcoholpercentage van 6,5% is oorspronkelijk geïntroduceerd als eerbetoon aan de bevrijders na de Tweede Wereldoorlog. Hoewel het nu met 39 IBU bitterder is dan het origineel, heeft het zijn oorspronkelijke karakter behouden.

Brand brouwhuis Brand Imperator

Pinkpop

Daarnaast heeft brouwmeester Nils Reichhardt speciaal voor het Pinkpop festival, dat binnenkort zijn 52e editie beleeft, een frisse en moderne New England IPA gebrouwen. Deze New England IPA, ook wel bekend als NEIPA, is een aromatisch, fruitig en troebel bier dat perfect past bij de lente. Het bier zal tijdens het festival verkrijgbaar zijn en biedt festivalgangers een unieke bierbeleving.

Impact van de veranderingen

De heropening van de brouwerij brengt ook veranderingen met zich mee voor het personeel. Twintig mensen, waaronder vier brouwers, zullen in het nieuwe brouwhuis gaan werken. Helaas betekent dit dat niet iedereen die momenteel bij Brand werkt zijn baan kan behouden. Er is echter veel tijd en energie gestoken in de begeleiding van medewerkers naar ander werk. Het goede nieuws is dat meer dan de helft van het personeel al een nieuwe baan heeft gevonden. Sommigen hebben uitzicht op een nieuwe baan en er zijn ook collega’s die ervoor kiezen om nog in de brouwerij te blijven werken.

Brand brouwhuis Brand Imperator
Het oude brouwhuis in wat nu het museum is.

Trekpleister voor bierliefhebbers

Naast de heropening van de brouwerij is er ook aandacht voor de herinrichting van het brouwerijterrein. In samenwerking met de gemeente, provincie en bewonerscollectieven wordt er hard gewerkt aan de transformatie van het terrein. Het doel is om van de Brand Brouwerij een aantrekkelijke plek te maken voor bierliefhebbers en bewoners. De brouwerij zal een groene omgeving bieden waar mensen kunnen genieten van een goed glas speciaalbier. Ondanks de veranderingen blijft Brand onlosmakelijk verbonden met Wijlre en zullen er in de nieuwe brouwerij bieren geboren worden waar zowel Limburgse als andere bierliefhebbers van kunnen genieten.

Duurzaamheid speelt ook een belangrijke rol bij de nieuwe brouwerij. Het brouwhuis draait voor 75% op hernieuwbare energie, waaronder stroom opgewekt door het historische waterrad, bekend als De Molen van Otten, in Wijlre. Brand heeft als doel gesteld om tegen 2030 volledig op groene energie te brouwen, waarmee ze bijdragen aan een duurzame toekomst.

Met de heropening van de brouwerij, de introductie van de vernieuwde Brand Imperator en het speciaalbier voor Pinkpop, werd er op 25 mei  geproost op een gouden toekomst voor Brand.