Bieren Brouwerijen Festivals

Borefts 2017: de zon in het glas

Het was een zonovergoten bierfestival, Borefts 2017 in Bodegraven. Mooie en vooral bijzondere bieren vol smaak. Ik vond het vooral leuk om te spreken met twee brouwers uit de traditionele bierlanden Duitsland en België.

Op Borefts waren er unieke bieren in overvloed. Uit Nederland de inmiddels bekende smaakmakers Kees en TommieSjef Wild Ales en de nog wat minder bekende brouwerij Kwartje aanwezig. De Molen zelf had een overweldigend aanbod en de rijen voor de taps van De Molen waren lang. Behalve veel brouwerijen uit landen die op het gebied van ‘craft’ al een goede naam hebben, zoals de VS, Engeland, Scandinavië ,Schotland en Ierland, waren er ook brouwers uit Japan, Spanje en Rusland en twee craftbrouwers uit de traditionele bierlanden Duitsland en België. De Duitse Gänstaler Brauerei uit Hallerndorf in de regio Franken, zegt dat het lastig is om mensen winnen voor craft. “Ze drinken onze bieren en waarderen die, maar we zien ze ook weer teruggrijpen op een traditioneel helles of kellerbier”, zegt de brouwer. De Duitsers brachten een paar mooie bieren mee, zoals een Rauch Imperial India Pale Lager. De ultieme combinatie van craft en traditioneel.

Gistfluisteraar
Op Borefts was ook de Belgische brouwerij Alvinne aanwezig . Marc De Keukeleire voegde zich in 2009 zich bij de andere vennoten. Hij kwam niet alleen maar bracht zijn zelf gekweekte morpheusgist mee, toen hij bij Alvinne kwam. Sindsdien worden alle Alvinne bieren met deze gist gebrouwen. De Keukeleire, ingenieur landbouw- en voedingsindustrie, werkte voorheen in de zuivel. Hij weet veel van gisten en wordt bij Alvinne ook wel de ‘gistfluisteraar’ genoemd. “Ik heb in 2005 in Frankrijk onze gist gevonden in de Auvergne. De samenstelling is twee saccharomyces, één lacto, ideaal voor het maken van zure bieren. Ik zorg voor de opkweek en bij de Universiteit van Leuven wordt een backup bewaard. We kunnen de gisten en de lacto’s scheiden, zodat we de ales alleen met de saccharomyces kunnen maken. We merken wel dat het in België wat moeilijker is om craftbieren populair te maken, maar wij sluiten met onze zure bieren perfect aan op de traditionele zure bieren, zoals Vlaamse rode en bruine bieren. We zitten in de goede regio.” De Berliner Kriek die De Keukeleire had meegenomen, smaakte verfrissend op de warme, tweede dag van Borefts.


www.brouwerijdemolen.nl