Willem Hovy
Bierboeken

Boekbespreking: Willem Hovy (1840‑1915), ondernemer en filantroop

Brouwer naast God is de titel van het boek over Willem Hovy, geschreven door Rolf van der Woude. Spoiler alert: Dit is meer een biografie van de persoon Willem Hovy dan een bierboek.

Willem Hovy was directeur van de beroemde brouwerij De Gekroonde Valk, bekend van de Van Vollenhoven bieren, onder andere Van Vollenhovens Stout. Ooit was het de grootse brouwerij van Nederland.

Willem Hovy
De oudst bewaard gebleven foto van de binnenplaats van de Gekroonde Valk.

Over de Amsterdamse brouwerij verscheen al een prachtig boek getiteld ‘Geloof in de brouwerij’. Dat rijk geïllustreerde boek geeft al informatie over de sociale ambities van de leiding van de Amsterdamse brouwerij.

Wie geloof in de brouwerij heeft gelezen zal nieuwsgierig zijn geworden naar meer informatie, maar of dit boek dan het antwoord is, betwijfel ik.

Willem Hovy

Biografie

Brouwer naast God is vooral een biografie die ingaat op de sociale koers die Hovy volgde op basis van zijn geloof. Hij was bevriend met de beroemde theoloog en politicus Abraham Kuyper en zij stonden aan de wieg van de Vrije Universiteit. Maar Hovy stond evengoed aan de wieg van de Amsterdamse woningbouwvereniging Patrimonium en het christelijk vakverbond, nu CNV.

Bier op de achtergrond

Wie veel over bier denkt te lezen in Brouwer naast God, komt bedrogen uit. Door het hele boek heen wordt het reilen en zeilen van brouwerij De Gekroonde Valk wel beschreven maar het gaat niet over bier.

In het boek lees je bijvoorbeeld wel dat door de manier van financieren De Gekroonde Valk en veel slechtere kaspositie had dan de twee grote concurrenten Amstel en Heineken. In het boek staan ook wat mooie oude foto’s.

Willem Hovy

Je moet heel erg geïnteresseerd zijn in de persoon van Willem Hovy om dit boek te waarderen. De bevlogen gereformeerde ondernemer heeft zeker iets betekend in sociaal opzicht want het personeelsbeleid van De Gekroonde Valk was voor die tijd wel revolutionair te noemen. En organisaties zoals de woningbouwvereniging Patrimonium en de vakvereniging, hebben werknemers vooruitgang gebracht.

Ben je op zoek naar boeken over bier dan is dit geen aanrader. Het boek wordt overigens ook niet gepresenteerd als een boek over bier, maar echt als een biografie over een brouwerijdirecteur met in zijn privéleven allerlei ambities voor de Gereformeerde zuil waarin hij actief was.

Voor wie diep geïnteresseerd in de geschiedenis van De Gekroonde Valk kan dit boek zeker wel een aanrader zijn.

Willem Hovy