Tour des Trappistes
Bierboeken Bieren

Boekbespreking: Tour des Trappistes

Wandelen en bier. Het is een combinatie die je vaker ziet. Je kunt bijvoorbeeld bier wandeltochten boeken in Nederland en heel lang geleden kocht ik al 5 boekjes met wandelingen langs Frankische brouwerijen.

Er is ook niets fijner dan na lange wandeltocht aan te kunnen schuiven in een proeflokaal van een brouwerij of lekker uit te rusten in een mooie horecazaak, om te genieten van een goed glas, liefst lokaal bier.

Tour des Trappistes

Wandelen, dat gebeurt ook in het onlangs verschenen boek Tour des Trappistes. Maar deze wandelingen zijn wel van een andere orde dan even een dagje wandelen.

George Nelis beschreef de lange wandelingen die hij maakte van trappistenabdij naar trappistenabdij. Om je een idee te geven: De wandeling van trappistenabdij Chimay naar die van Westvleteren duurde 14 dagen en daarin werd een afstand overbrugd van 340 km. De auteur heeft deze wandelingen uiteraard in etappes gedaan verspreid over een aantal jaren en nu is zijn verslag in boekvorm verschenen.

Uitgever Fedor Vogel van Bier! Magazine heeft de verhalen van de auteur aangevuld met reportages over trappistenbrouwerijen, die Frank Stoute eerder maakte voor Bier! Magazine. Uiteraard zijn die reportages geactualiseerd en aangepast voor dit boek.

Zo ontstond een boek dat het beste van twee werelden biedt: wandelen en trappistenbieren drinken.

Praktische informatie

In het 160 pagina’s tellende boek zijn veel foto’s opgenomen. Bij het begin van ieder hoofdstuk staat praktische informatie. Ik lees bijvoorbeeld dat de wandeling van Mont des Cats naar Westvleteren 20 kilometer lang is, in één dag kan worden afgelegd en dat deze eenvoudig is. Het begin en het eindpunt zijn vermeld en er zijn wat (horeca)tips en bezienswaardigheden opgenomen.

Tour des Trappistes

Ook voor wie niet van wandelen houdt is dit een interessant boek omdat er enorm veel informatie over trappisten en trappistenbieren in staat. Maar ook als je niet van wandelen houdt zijn de verhalen van George Nelis interessant. Hij heeft een prettige schrijfstijl en daardoor lezen zijn reisverslagen makkelijk. Ook de reportages over de trappistenbieren lezen lekker weg.

Mont des Cats en Achel

In het boek is ook Mont des Cats in Noord-Frankrijk opgenomen. Het bier van Mont des Cats is geen authentieke trappist, het wordt gebrouwen bij Chimay. Ook Achel is in het boek opgenomen. De monniken zijn vertrokken, maar het trappistenbier wordt er nog gebrouwen onder toezicht van Westmalle. Door deze constructie mag ook dit bier geen authentieke trappist meer heten. Mooi dat deze abdijen wel worden beschreven.

Voor de prijs hoef je het ook al niet te laten. Je koopt het boek hier voor slechts 12,95.

Tour des Trappistes