Boekbespreking Tasting Beer
Bieren

Boekbespreking: Tasting Beer – Randy Mosher 

‘An insiders guide to the worlds greatest drink’ is de ondertitel van het boek waarvan meer dan 200.000 exemplaren zijn verkocht. Ik las de compleet gereviseerde en geactualiseerde tweede editie en die dateert van 2017. Er zullen inmiddels nog veel meer exemplaren zijn verkocht.

Wie is Randy Mosher? 

Randy Mosher woont in Chicago en leeft van bier. Dat wil zeggen: hij geeft er lezingen over, schrijft erover en hij is een wereldwijd actieve consultant op het gebied van bier en brouwen.

Boekbespreking Tasting Beer

Het boek

Mosher begint zijn boek met een korte biergeschiedenis, waarvoor hij 25 pagina’s nodig heeft. Hij laat de biergeschiedenis zo’n 15.000 jaar voor Christus beginnen in wat nu Koerdistan is en gaat door tot de huidige craftbeerrevolutie in de Verenigde Staten. Een geschiedenis in 25 pagina s, dan weet je het wel. Het is vrij kort door de bocht maar wel rijk geïllustreerd en het geeft je in ieder geval een aardig beeld. 

Boekbespreking Tasting Beer

Sensorische evaluatie 

Hoofdstuk twee is wat mij betreft het belangrijkste van het hele boek. Het gaat hier over de sensorische evaluatie van bier en dit hoofdstuk geeft je een basiskennis waarmee je een leven lang op een andere manier van bier kunt genieten. De auteur gaat eerst in op onze zintuigen en dan met name op welke manier ze met smaak te maken hebben. Vervolgens behandelt hij de basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en umami. Na een uitleg over aroma gaat Mosher over op de multisensorische perceptie van bier en behandelt hij begrippen als mondgevoel, visuele en multimodale perceptie, cognitive factoren en het proeven zelf. 

Boekbespreking Tastoing Beer

Het is een hoofdstuk om met een glas bier erbij te lezen om dat wat er op papier staat in de praktijk te gaan brengen. Als je dat eenmaal onder de knie hebt is hoofdstuk 3 erg informatief want daar gaat het over het vocabulaire van biersmaken en schrijft Mosher bijvoorbeeld over smaakwielen. Hij leert je hier op papier wat je bij een StiBON-opleiding zeer uitgebreid in de praktijk leert, namelijk de deconstructie van een bier in aroma, schuimkraag, kleur, carbonisatie, body, mondgevoel, flavour, alcohol en smaak. 

Het Engelse woord flavour kent trouwens geen goede Nederlandse vertaling. Het is de combinatie van smaak, aroma en mondgevoel; de totaalbeleving, zelfs inclusief onze verwachtingen van een bier. 

In dit hoofdstuk neemt de auteur ons ook mee in smaakafwijkingen en hun oorzaak. 

Technische aspecten 

Als we dit kernhoofdstuk hebben gehad zijn we al op pagina 103 aangeland, waar het hoofdstuk over de kwaliteiten van bier begint en waar de auteur dieper ingaat op technische aspecten van het brouwproces zoals de dichtheid van het wort, op koolzuurgas, op alcohol en kleur. Uiteraard gaat het ook over hop, bitterheid en balans. 

Proeven en beoordelen 

Het volgende hoofdstuk gaat over het proeven en beoordelen van bieren. Een interessant hoofdstuk voor mensen die graag in een proefpanel zitting zouden willen nemen. Natuurlijk ontbreekt ook een hoofdstuk over bier en eten niet, evenals een overzicht van verschillende bierstijlen. 

Dit boek is niet in een Nederlandse vertaling verkrijgbaar maar het leest in het Engels heel gemakkelijk weg en is rijk geïllustreerd. Belangrijker is dat het behoorlijk diepgaand is. Het is een boek dat je vaak zal raadplegen. 

Koop het bij bol.com vanaf € 10,99 (e-book) of € 18,99.