Het grote bierboek
Bierboeken

Boekbespreking: Het Grote Bierboek

Bier en verhalen, ze horen bij elkaar. Frits Dunnink, de bierschrijver, heeft Het Grote Bierboek uitgebracht. En omdat Frits een verhalenverteller is, is de aanschaf van dit boek een overweging waard. Heel veel informatie over bier in een handzaam boek.

Bierschrijver

Bierschrijver, zo noemt biersommelier Frits Dunnink zich al enige tijd en wie zijn blog bierschrijver.nl leest, weet dat die naam een voltreffer is. Frits is inmiddels een bekende verschijning in de Nederlandse bierwereld. Hij was de eerste die een boek schreef over 0.0 en alcoholarme bieren. Wie zijn blog leest, weet dat Frits smakelijk kan schrijven en vertellen. Je krijgt bij Frits het hele verhaal – de artikelen op zijn blog hebben zelden een leestijd van minder dan 12 minuten – en wel zo geschreven dat je zin krijgt in een glas bier.

Dat hij nu met een boek voor het grote publiek komt, betekent ook dat hij kortere teksten moest schrijven om het verhaal voor een breed publiek te vertellen en dat lukt hem goed.

Het is altijd een uitdaging om naast al die andere boeken over bier steeds weer een originele invalshoek te vinden. Dit boek bevat natuurlijk algemene informatie die je ook in andere bierboeken vindt, maar tegelijkertijd is het weer zo anders dat ik het met plezier uit mijn (bier)boekenkast pak.

Het Grote Bierboek

Laten we beginnen bij het formaat. Verwacht, na het horen van de titel, geen groot tafelboek. Integendeel, het is een zeer handzaam, goed verzorgd en mooi vormgegeven boek met hardcover.

In het binnenwerk vind je lekker geschreven verhalen over bier. ‘Het biermysterie ontrafeld’, de titel van het eerste hoofdstuk, is typisch Frits. In dit hoofdstuk vertelt hij je hoe bier wordt gemaakt. Ook de geschiedenis van bier presenteert hij in hapklare brokken, zodat je snel een beeld krijgt van de ontwikkeling en de rol van bier in de geschiedenis. Het mooie is dat hij zich niet beperkt tot Nederland, maar ook uitgebreid aandacht besteedt aan België.

Het grote bierboek

Bierstijlen in kaart gebracht

Vervolgens laat Frits in bijna 100 pagina’s alle belangrijke bierstijlen de revue passeren en geeft er proefnotities en inspirerende voorbeelden bij. Een fijn hoofdstuk voor wie precies wil weten hoe het nu zit met al die bierstijlen. Alsof dat nog niet genoeg is, volgt nog de uitleg van een groot aantal brouw- en biertermen, wat dit boek tot een echt naslagwerk maakt. Je komt zo veel meer te weten over bier, wat het proeven nog leuker maakt.

100 brouwerijen in NL en België

Als ‘grand dessert’ komt wat ik zelf het mooiste deel van het boek vind: een kennismaking met 100 brouwerijen in Nederland en België. Hier vind je in veel gevallen niet de voor de hand liggende brouwerijen. Er valt daardoor veel te ontdekken. Iedere brouwerij krijgt een pagina en daarin tipt Frits de bieren van de betreffende brouwerij die echt de moeite waard zijn. 100 keer inspiratie dus ter afsluiting van een zeer compleet en aantrekkelijk boek over bier. Overal te bestellen.

Wil je meer weten over Frits? Surf dan naar bierschrijver.nl

Het Grote Bierboek, Frits Dunnink. 336 pagina’s. Uitgeverij Edicola Publishing, Deventer.

Frits Dunnink
Frits Dunnink