Richard Moerkerk bier als vrouw van dromen
Bierboeken Bieren

Boekbespreking: Bier als de vrouw van mijn dromen, Richard Moerkerk

Richard Moerkerk, biersommelier, horecaman, columnist en in 2019 Entree Bierspecialist in de horeca, heeft ene boek gepubliceerd. Het is een bundeling van zijn beste columns, aangevuld met veel goede informatie over bier en eten. Hij benadert bier als de vrouw van zijn dromen.

Hij is het gezicht van Bierlokaal de Boom in zijn woonplaats Alkmaar en is ook actief als ondernemer onder de naam De Bierbasiliek. Daarnaast is hij een gewaardeerd columnist van De Cafékrant. Richards benadering is origineel. Meteen al in het eerste hoofdstuk gaat het over bier en flirten en legt hij terloops uit wat restsuikers zijn.

Richard liep zijn stages voor de hotelschool in België en daar werd hij diep geraakt door bier. Dat was bepalend voor de rest van zijn carrière. Inmiddels is Richard een expert die mooi over bier kan vertellen en dat is wat hij in zijn boek doet.

Richard Moerkerk bier als vrouw dromen

Proeven

Richard bespreekt in korte hoofdstukken bier vanuit allerlei invalshoeken. Juist dat maakt het boek zo aantrekkelijk. Je kan het af en toe oppakken en een of twee hoofdstukken lezen. De ene keer lees je hoe je bier moet (leren) proeven, de andere keer over de biergeschiedenis van Alkmaar. Maar het kan ook over marketing gaan of over het verkleinwoord ‘biertje’. De hoofdstukken lezen lekker makkelijk weg. Dat maakt dit boek ook aantrekkelijk voor wie in de horeca met bier werkt.

Gerechten

De bonus krijgt de lezer in de vorm van recepten voor heerlijke gerechten met een advies voor een begeleidend bier. Een paar voorbeelden: serranoham met stoofpeer en krokante mout. Pastinaaksalade met een garnalenkroketje van Holtkamp.  En wat dacht je van een couscoussalade met Oedipus Swingers als begeleidend bier? Inspiratie genoeg!

Richard Moerkerk Bier als vrouw dromen

Prachtig verzorgde uitgave

Een prachtig verzorgde uitgave, met uitstekende fotografie. Bij de recepten loopt het water je door de mond. Een aanrader voor iedereen die van bier houdt en met bier werkt. Als afsluiting van deze boekbespreking een citaat:

Bier als de vrouw van zijn dromen

‘Bier is als de vrouw van mijn dromen. Elegant, maar ze kan tegelijkertijd ook pittig uit de hoek komen.

Ze is verleidelijk, met klasse en haar stijl. Het ene moment is ze ongecompliceerd, op het andere moment is ze een fantastische partner bij een diepgaand gesprek.

Ze brengt mensen bij elkaar en met elkaar in gesprek. Ik geniet volop van haar gezelschap bij een luxe vier-gangenlunch, maar ze steelt ook de show bij de buurtbarbecue. Ze blijft altijd intrigerend, maar is recht-toe-recht-aan als het moet. Er hangt rond haar niets snobistisch, iedereen is in staat om op zijn of haar manier van haar van te genieten.’

Bier als de vrouw van mijn dromen verschijnt op 29 november en is uitgevoerd als hardcover. Overal te bestellen voor 29,95.

Richard Moerkerk Bier als vrouw van dromen