Bieren Brouwerijen Limited Edition

Bijzondere thema-avond Brouwerij HOOP. Introductie Limited Edition

‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’. Deze beroemde regels vormen de opening van het gedicht Mei, van Zaankanter Herman Gorter. Hij schreef het in 1889.

Auteur Raymond van der Laan ontwikkelt bier

Voor bierschrijver en Zaankanter Raymond van der Laan was dat gedicht de inspiratiebron voor het bier dat hij op verzoek van brouwerij HOOP ontwikkelde.

HOOP laat ieder jaar een van de tien Limited Editions ontwikkelen door ‘een bekende craftbier, persoon, niet zijnde brouwer.’

Auteur en journalist Raymond van der Laan is door zijn publicaties en zijn activiteiten voor het bestuur van vereniging CRAFT, bekend in de bierwereld.

Van links naar rechts’ Schrijver: Raymond van der Laan, Hoofdbrouwer: Pierre Yves en biersommelier: Derek Walsh. Foto: Isaac Owusu

Thema-avond

Brouwerij HOOP organiseert op 12 mei een thema-avond om de introductie van het bier echt een inhoudelijke lading te geven. Uiteraard zal Raymond van der Laan toelichting geven op het bier, hoe hij de link legt met Gorter om, als slotakkoord, met de aanwezigen, het bier te dopen.

Reserveren. Beperkt aantal plaatsen!

De inloop is vanaf 19.30 uur, dan sluit ook de keuken voor het diner. De avond zelf vangt aan om 20.00 uur en zal, met inbegrip van een pauze van 20 minuten, tot 21.50 duren. Kaarten voor de lezing zijn te bestellen en kosten €7,50 per stuk. Ze zijn goed voor entree en een ‘Mei’ biertje naar het recept van Raymond van der Laan (of een ander drankje naar keuze). Reserveren kan door een e-mail te sturen aan events@brouwerijhoop.nl o.v.v. ‘Lezing Mei’. Er is ruimte voor max. 90 personen en HOOP verwacht een volle zaak, dus snel reageren is handig.

Meer info over de avond zelf via events@brouwerijhoop.nl

Programma

Er zijn 3 presentaties

Eerst zal de bekende Zaanse historicus Hans Luiten een verhaal doen over de situatie waarin de Zaanstreek verkeerde zo aan het einde van de 19e eeuw. De opkomst van de arbeidsemancipatie speelt daarbij een grote rol en niet toevallig was Herman Gorter ook een van de oprichters van de voorloper van de CPN. Daarnaast zal Hans Luiten ook optreden als moderator van het inhoudelijke programma. Verder zullen er voordrachten zijn van de Stadsdichters, Lisa van Tongeren en Reinier Fosch. Het gaat immers om poëzie! Zij zullen ter gelegenheid van deze avond een nieuw en passend gedicht voordragen. Tot slot zal Hans Luiten in gesprek gaan met Loranne Davelaar, woonachtig in Zaandijk en verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Zij is lid van de Gorter Organisatie, een club die zich ontfermt over zijn literaire erfgoed. Kortom, een boeiend en vooral interactief programma waarbij aan het einde de fusten worden aangeslagen!

Aanvullende informatie over het bier

‘ Voor de nieuwe Hoop Limited Edition zocht ik het niet in Zaanse Duivekater, koekjes, toverrijst of borrelnoten – de Zaanstreek wordt immers de provisiekast van Nederland genoemd – maar in een wat poëtischer hoek: het gedicht ‘Mei’ van Herman Gorter. Een epos dat door die beroemde eerste regel onmiddellijk associaties oproept met een mooie voorjaarsdag. Daar hoort een bier bij dat uitnodigend is en lekker doordrinkt. Het mag sprankelen zoals een nieuwe lente dat doet, wanneer de zon zich vrijmoedig laat zien, de vogels fluiten en het jonge groen losbarst in het Zaanse polderlandschap. Laat je jas maar uit, en zuig je longen vol met tintelende voorjaarslucht. Dat gevoel. Als bierliefhebber ben ik geboren in hetzelfde Wormerveer als Gorter, bezocht vele bierplekken. En die plekken gaven de inspiratie voor de elementen van het bier dat dat voorjaarsgevoel gaat oproepen. In reizen naar Centraal-Europa, Italië en Noorwegen werden de stukjes van de smaakpuzzel gevonden. Graan, hop en gist: de heilige drie-eenheid die, naast het water, voor de smaak van ons bier zorgt. De puzzel werd in elkaar gezet door het team van Brouwerij Hoop: bierconsultant Derek Walsh en brouwer Pierre-Yves Lavoie leverden een huzarenstukje. Natuurlijk is er meer over het bier te vertellen, maar de details bewaar ik graag voor 12 mei! Dit zou zomaar eens je nieuwe favoriete bier kunnen worden. Smakelijk, vriendelijk, fris en fruitig, verrassend, verdiepend. Goed voor lijf en leden. Kom het proeven. Een nieuw lente, een nieuw bier.’

Raymond van der Laan