Bierbelasting
Brouwerijen

Bierverkopen terug op niveau voor COVID-19

De bierverkopen zijn weer terug op het niveau van voor de COVID-19 pandemie. Dat blijkt uit de bierverkoopcijfers over het eerste halfjaar van 2022. Wel zijn er op maandbasis behoorlijke verschillen. Daarnaast maken brouwers zich grote zorgen over de voortdurend stijgende prijzen onder andere door de aangekondigde verdubbeling van de verbruiksbelasting op alcoholvrij bier.

Heropende horeca zorgt voor plus

De totale bierverkopen in de eerste zes maanden van 2022 liggen ruim een procent boven die in de vergelijkbare periode van 2019. In vergelijking met 2021, toen de horeca te lijden had van de lockdown en alle beperkingen, is er sprake van een stijging van bijna 13%.

Bierverkopen stijgen

Uit de 2e kwartaalcijfers blijkt dat de bierverkopen in dit kwartaal 2022 t.o.v. van het vergelijkbare kwartaal 2021 met 5% zijn gestegen en in vergelijk met dezelfde periode 2019 met ruim 1%.

Boete op alcoholvrij bier

De nieuwe voorzitter van Nederlandse Brouwers, Fred Teeven: ‘Ik ben bezig met mijn kennismakingsronde langs alle leden van Nederlandse Brouwers. Wat ik zie is dat overal alle zeilen moeten worden bijgezet om te voldoen aan de grote vraag naar bier. Er wordt bikkelhard gewerkt en de gedrevenheid is enorm. Brouwers houden van hun ambacht. Ze zijn trots op hun bieren en willen dat de bierdrinkers daarvan kunnen genieten. Daarom worden er vele extra uren gemaakt om voldoende bieren bij de consumenten te krijgen.’

‘Brouwers zijn vooral op kansen en vernieuwing gericht. Ze zijn voortdurend bezig nieuwe bieren te brouwen. Niet voor niets is het aanbod Nederlandse bieren enorm. Maar er zijn ook wel degelijk zorgen. Over de krapte op de arbeidsmarkt en de steeds maar stijgende prijzen van grondstoffen en energie. Die prijsstijgingen liggen buiten hun macht.

‘Wrang’

‘Des te wranger is dat het daarnaast de overheid is die zelf voor extra prijsstijgingen gaat zorgen door een verdubbeling van de verbruiksbelasting en nog wel voor een product, alcoholvrij bier, dat diezelfde overheid zo belangrijk vindt in het kader van het tegengaan van alcoholmisbruik! Zo was ik bij een brouwer die fors geïnvesteerd heeft om alcoholvrij bier aan zijn assortiment toe te voegen. Hij vindt dat hij daarvoor nu een boete van dit kabinet krijgt die de verbruiksbelasting op alcoholvrij meer dan gaat verdubbelen omdat de schatkist geld nodig heeft! Het is goed dat ‘Den Haag’ nu op vakantie is. Hopelijk wint na de zomer het gezonde verstand en gaat de verdubbeling van tafel.’

Bron: Persbericht