Horecava was een mooi moment om bij te praten met bierambassadeur Rick Kempen van Bier&cO. Kempen heeft een groot internationaal netwerk en kent de sector door en door. Hij maakt het niet mooier dan het is: 2024 wordt een lastig jaar.
“Dat het een moeilijk jaar gaat worden voor de Nederlandse brouwers, is al langere tijd duidelijk”, steekt Rick Kempen van wal. “Er is dit jaar een nieuwe meetmethode voor accijnsbepaling en die pakt negatief uit voor de kleinere brouwerijen die veel bieren op de markt brengen met hogere alcoholpercentages. Dan is er nog de verhoging van de accijnzen per 1 januari. Neem daarbij de economische ontwikkeling, waarbij de consument wat minder te besteden heeft en dan weet je dat het niet makkelijk gaat worden.”
Tij gekeerd
Kempen, al 25 jaar werkzaam Bier&cO heeft de jaren van ongelimiteerde groei van de craftbiersector meegemaakt. Hij was het die namens zijn werkgever vanaf 2007 Nederland warm probeerde te maken voor Amerikaans craftbier. En Nederland bleek er warm voor te lopen. Een explosieve stijging van het aantal craftbrouwerijen was het gevolg. Wat volgde waren jaren van sterke groei voor wat veel mensen nog steeds speciaalbieren noemen. Maar het tij is gekeerd.
Niemand verwacht een grote groei in 2024. Sterker nog, velen zullen blij zijn als er sprake is van stabilisatie. Bieren zijn fors duurder geworden, terwijl consumenten minder te besteden hebben.
Lichtpuntjes
Zijn er dan helemaal geen lichtpuntjes? ‘Ja hoor’, zegt Kempen. ‘Het alcoholvrije en alcoholarme segment zal steeds belangrijker worden, ook in de horeca. En de verscheidenheid aan de van de craftbierrevolutie afgeleide dranken, is al jaren een trend.’ Hij doelt daarbij behalve op de alcoholarme en vrije bieren, ook op craft soda’s en kombucha’s, zoals bijvoorbeeld YaYa Kombucha, die Bier&cO sinds kort in het portfolio heeft opgenomen.
Prijsperceptie
De bierambassadeur verwacht dat de bewuste consument op een bepaalde manier zal omgaan met de duurder geworden bieren en wellicht juist de keuze laat vallen op echte topbieren of kwalitatieve alcoholvrije bieren. Een bijeffect van deze eventuele keuze van de consument zou volgens Kempen kunnen zijn dat pilsener, het ‘goedkoopste prijssegment, eronder gaat lijden. “De enorme groei van craftbieren heeft er voor gezorgd dat de klassiekers niet meer als duur worden ervaren, maar qua prijs naar het middensegment zijn verschoven. Het omgekeerde zou kunnen gebeuren met commoditybieren die wellicht als duurder zullen worden ervaren. Dat segment, met vooral pils, staat sowieso al een tijd onder druk.”
Kwalitatieve bierkaart
Als het gaat om de keuze voor bepaalde bierstijlen, ziet Kempen dat in de horeca de IPA-familie nog steeds groeiend is, maar in de retail zeker niet. “2024 wordt een moeilijk jaar, een jaar pas op de plaats maken”, denkt Kempen en zijn advies aan de horeca om zo’n jaar goed te overleven is: “focus op wat je hebt. Zorg dat je een goede kaart hebt met kwalitatieve producten.” Hij voegt er aan toe dat Bier&cO klanten aanmoedigt om te bellen met vragen.
Alcoholvrij serieus nemen
Kempen wil de horeca op het hart drukken alcoholvrije bieren serieus te nemen. “Het is niet meer het bier voor de stakkers die nu eenmaal de BOB moeten zijn en niet mogen drinken, maar het is een volwaardig biersegment geworden met kwalitatieve bieren.” Hij hoopt vooral dat 2024 een jaar van rust wordt, want dat zou, gezien de huidige omstandigheden, al prachtig zijn. De horeca zou de tijd moeten nemen om veel te investeren in kwalitatieve producten, in gasten en met name in personeel, want dat is en blijft schaars.
Wat Kempen opvalt is dat er In de horeca zelden meer inhoudsmaten worden aangegeven op de kaart, terwijl dat wel verplicht is. “Juist als bieren duurder worden, zullen consumenten kritisch zijn en ook daar naar kijken.”
Enthousiast maken
Kempen zelf blijft doen wat hij al jaren doet als bierambassadeur: horeca en retail trainen en informeren middels een groot aantal activiteiten in binnen- en buitenland. Hij is ook Internationaal actief om de export van Bier&cO te ondersteunen en internationale collega’s van moederbedrijf Swinkels Family Brewers te trainen. Dat brengt hem in 2024 onder meer naar Italië, Albanië en Japan. “Ik mag overal mensen enthousiast maken voor mooie bieren, Wat dat betreft heb ik de mooiste baan van de wereld.”