Lesmteriaal van BierTalent
Opleidingen

BierTalent groeit door en biedt ook online activiteiten

Opleider Biertalent introduceert de online personeelsborrel en biedt dit kosteloos aan voor ondernemers die inschrijven voor twee BierTalent lessen (70,- per les).

Dat betekent dat twee medewerkers als de horeca weer opstart een les kunnen gaan volgen (of 1 medewerker twee lessen). Nu veel ondernemers bang zijn dat door de horecasluiting hun team uiteenvalt, is de BierTalent bedrijfsborrel een nuttige en gezellige manier van teambuilding. Het team is weer even bij elkaar, al is het online, en een BierTalent-docent leert ze iets over bier.

Bas Schampers, een van de oprichters van BierTalent, heeft zelf een horeca-achtergrond en hij ziet in zijn praktijk als onder andere gastvrijheidstrainer dat veel ondernemers nu worstelen met de vraag: hoe houd ik mijn team bij elkaar?

Teambuilding én leermoment

Schampers: “We hebben de eerste online teamborrel al gegeven en dat werd positief ontvangen door de ondernemer en zijn medewerkers. Het is geen alternatief voor de ‘gewone’ lessen, maar een ondersteuning. Het werkt als volgt. We kiezen vier bieren die de horecaondernemer op de kaart heeft staan. Hij regelt met zijn medewerkers dat ze de vier bieren thuis krijgen. Vervolgens gaan we online met elkaar onder leiding van een BierTalent-docent een onderwerp behandelen en bieren proeven. Het leuke is dat het team van de betreffende horecazaak elkaar weer ziet – ook al is dat online  – en dat hun bierkennis wordt vergroot.

Meer bier verkopen

Opleider BierTalent is in 2019 gestart met zeer praktische bieropleidingen voor horecamedewerkers. De initiatiefnemers werken ook voor StiBON, de Stichting Bieropleidingen Nederland. Deze diepgaande opleidingen zijn ontwikkeld om mensen klaar te stomen voor een praktijk als biersommelier. Voor veel horecapersoneel zijn deze opleidingen te tijdrovend en te duur. Daarom kwamen Henri Reuchlin, Pepijn van der Waa en Bas Schampers vorig jaar op het idee een praktijkgerichte opleiding voor de horeca op te zetten. “Goed geschoolde medewerkers verkopen gewoon meer bier.”

Betaalbaar en modulair

Het uitgangspunt was een betaalbare, flexibele (modulaire) en praktische opleiding aan te bieden om de drempel voor werkgevers en werknemers te verlagen. Het doel: meer bier verkopen door deskundig en bevlogen personeel. Die opzet is een succes want inmiddels worden In de steden Breda, Amsterdam, Haarlem, Maastricht & Rotterdam BierTalent trajecten georganiseerd in de horeca. Nu de horeca dicht is en de BierTalentlessen als gevolg daarvan stilliggen, komt BierTalent met dit online initiatief dat kennis en teambuilding combineert.

Schampers benadrukt dat online alleen maar ondersteunend kan zijn aan fysieke lessen. “Online kun je niet leren proeven. En leren goed advies te geven moet ook in een fysieke bijeenkomst.”

Online teamborrel maatwerk

De online teamborrels zijn maatwerk. Met de ondernemer overlegt BierTalent het onderwerp. “Het moet natuurlijk ook gezellig zijn”, zegt Schampers. “We kiezen een thema, pakken vier bieren van de kaart waarover de medewerkers dan veel gaan leren, om straks een goed advies aan gasten te kunnen geven. We weten dat bevlogen medewerkers met veel productkennis gewoon meer rendement opleveren.”

De investering van de ondernemer is dus het bier voor zijn medewerkers en twee inschrijvingen voor BierTalent, totaal 140,- euro. De online proeverij is in feite gratis.

Toegankelijk lesmateriaal.

De opleiding bestaat uit 6 op zichzelf staande lessen

  • Brouwproces
  • Lente & Zomerbieren
  • Klassieke & Moderne biertypen
  • Bier aan tafel
  • Herfst- en winterbieren
  • Het Brouwproces

De boekjes zijn prachtig vormgegeven en zeer praktisch van opzet. De les is zo opgebouwd dat de cursist de kennis goed kan overdragen aan zijn of haar collega’s. In theorie zou een ondernemer dus zes medewerkers naar  verschillende lessen kunnen sturen. Hij is dan 420 euro kwijt en alle cursisten kunnen de kennis delen. “Ik besef dat opleidingen als een luxe artikel worden gezien,  zeker in deze tijden,” zegt Schampers. “Maar met deze opzet is de drempel laag en het rendement hoog. En ondernemers die tien ‘strippen’ kopen, betalen er negen. Het is dus de combinatie van een lage investering en direct toepasbare kennis, die het interessant maakt.”

www.biertalent.nl