Bier en eten Biersommeliers

Biersommeliers verenigd in Gilde

De bierrevolutie heeft Nederland in zijn greep. Speciaalbier is overal. Het aantal bierbrouwerijen rijst de pan uit en elk café heeft meerdere speciaalbieren op tap en vaak tientallen op fles. Speciaalbier is hot! Om consumenten optimaal te laten genieten van een mooi glas bier is het Nederlands Gilde der Biersommeliers opgericht, een organisatie die bier nog aantrekkelijker maakt en de feiten van de fabels en fictie scheidt.

Een biersommelier? “Inderdaad, een biersommelier! Dat is iemand die veel kan vertellen over bier, trends, bier-spijscombinaties en nog veel meer”, legt Arvid Bergström uit. Hij is voorzitter van het Gilde. “Ons land kent inmiddels meer dan 100 biersommeliers en dat aantal zal de komende periode snel stijgen. Tijd dus voor een ‘branche-organisatie’”, aldus de Haagse biervoorman.

De oprichters van het gilde

Gilde wil kennis delen

De oprichters van het Nederlands Gilde der Biersommeliers zijn Arvid Bergström (Koken met Krullen), Uwe Kalms (Uthoka Brouwstudio), Axel Röhm, Frans Ruiter (De Bierverbinding) en Alain Schepers (Bierista.nl). Belangrijk doel van het gilde is de kennis over bier te vergroten. “De belangstelling voor speciaalbier zit enorm in de lift. Door onze kennis te delen en bierliefhebbers in aanraking te brengen alle mogelijke vormen van bierkennis hopen we een steentje te kunnen bijdragen aan verdere kwalitatieve groei”, aldus Bergström.

Proeverijen

Het Nederlands Gilde der Biersommeliers helpt retailers, horeca en restaurateurs bij het overbrengen van bierkennis. “Het Gilde heeft inmiddels enkele tientallen leden verdeeld over heel Nederland. In alle uithoeken hebben we kenners, die kunnen helpen bij het op een juiste wijze uitdragen van de biercultuur. Biersommeliers kunnen een proeverij opzetten, adviseren bij een bierkaart of helpen bij het maken van proefnotities en smaakomschrijvingen”, geeft Bergström een aantal voorbeelden weer.

Week van het Nederlandse Bier

De gildeleden hebben komend weekend een druk programma. “Donderdag 11 mei begint de Week van het Nederlandse Bier. Wij zijn gastheer van een internationale meeting van zo’n honderd biersommeliers uit heel Europa. Met dit gezelschap bezoeken we onder meer het Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag en gaan we naar het trappistenklooster van La Trappe in BerkelEnschot. Klapper van het programma is de Biersommeliers Beach Party op het strand van Scheveningen op zaterdagavond.”