Bieronderwijs

Biersommelier in 15 uur: een sprookje!

NHBO heet de organisatie en ze bieden je voor 309 euro een klassikale opleiding tot biersommelier. Vijf lessen van drie uur e voilà: examen doen en je hebt het diploma biersommelier. Gezakt? Je mag eindeloos op herhaling. Wie verzint zoiets?

NHBO geeft geen HBO-diploma’s, maar NHBO-diploma’s. Dat heeft zo z’n voordelen, legt de organisatie uit op de website. ‘De cursussen zijn veel korter en goedkoper en je kunt er (in de meeste gevallen) mee aan de slag in de praktijk.’ Ook meldt de organisatie goudeerlijk dat je het diploma niet mag vergelijken met een HBO diploma. ‘Het belangrijkste om te weten is dat een diploma van NHBO niet hetzelfde is als een MBO-diploma. Je volgt bij ons een thuisstudie of klassikale studie op beroepsniveau. Met dat diploma kan je in de meeste gevallen gewoon aan de slag.’

Mogelijkheden

De toekomstmogelijkheden staan ook op de website:

  • Bierspecialist in de horeca
  • Vertegenwoordiger bierbrouwerij
  • Biersommelier in een restaurant
  • Medewerker bierbrouwerij

Wie iets van bier weet, snapt dat je in 15 lesuren geen biersommelier kan zijn. Kijk naar het cursusprogramma van StiBON en je weet dat je tijd en geld moet investeren en flink moet studeren om in Oostenrijk een internationaal erkend diploma te kunnen behalen.

Nieuwsgierig

Natuurlijk wordt ik nieuwsgierig als ik zo’n aanbod zie. Welke mensen schuilen er achter deze cursus? Zijn het bekenden uit de Nederlandse bierwereld? De lijst met docenten geeft geen uitkomst, want er staat geen docent van de cursus biersommelier bij. Ik mag hopen dat er geen erkende Nederlandse biersommelier les gaat geven, want dat zou beschamend zijn. In 15 lesuren biersommelier? Dat is een sprookje. En toegankelijke en betaalbare korte bieropleidingen zijn er al genoeg.