Bierboeken Brouwerijen Brouwers

De bierrevolutie in woord en beeld

Bierliefhebbers kunnen, dankzij de bierrevolutie tegenwoordig niet alleen genieten van een ruime keuze aan kwaliteitsbieren, ook op het gebied van bierliteratuur valt er wat te kiezen. Het ene na het andere boek verschijnt en tot nu toe voegen ze allemaal iets toe.

Veel van de nieuw verschenen boeken zijn geschreven door meer of minder bekende personen uit de bierwereld. Wat dat betreft is het boek De Bierrevolutie een verrassing uit onverwachte hoek. Fotograaf Jan Willem Kaldenbach (o.a.  NRC, Harpers Bazaar) en auteur Edo Dijksterhuis (o.a Parool, Museumtijdschrift) maakten een mooi boek waarin in tekst en beeld de Nederlandse bierrevolutie is vastgelegd.

 

 

Het fraai verzorgde boek heeft een hardcover, die is veredeld met foliedruk. In het boek komen meer dan 100 Nederlandse bierbrouwerijen voorbij. Een groot deel van de brouwerijen krijgt een pagina met daarbij de afdruk van een of meer etiketten en een kort stukje tekst. Een aantal andere brouwerijen krijgt drie pagina’s met fraaie portretten van de brouwer en zijn brouwerij.

Mensen

Misschien juist omdat de twee auteurs geen beergeeks  (lijken te) zijn, is dit een fraai boek voor een breed publiek. Geen diepgravende stukken over bepaalde bieren of bierstijlen, geen marketingtaal, maar steeds stukjes tekst over de mensen achter de brouwerij. Bij iedere brouwerij staat een oprichtingsdatum en worden de meest gangbare bieren genoemd. Ook het productievolume staat erbij, evenals het adres en de website van de brouwerij. Wat bij de  grotere stukken opvalt, is de fraaie fotografie. De afwisseling tussen korte stukjes en lange hoofdstukken met meer fotografie zorgt dat het boek prettig leest. Een bierrevolutie wordt niet ontketend door machines, maar door mensen en de rode draad in dit boek zijn de mensen achter de brouwerijen. In Nederland zijn er momenteel zo’n 450 brouwerijen en brouwerijhuurders. Ongeveer de helft heeft een eigen brouwinstallatie en de brouwerijen die in het boek aan bod komen zijn vrijwel allemaal brouwers met een eigen installatie. Daarmee is ongeveer de helft van alle ‘echte’ brouwerijen in het boek vertegenwoordigd. In feite is hiermee complete ambachtelijke sector heel mooi in beeld gebracht.

Ook de proeflokalen (soms met eigen brouwerij) komen uitgebreid aan bod in dit boek.

De Bierrevolutie is een boek om af en toe eens op te pakken en bij een goed glas bier even te genieten van beeld en tekst die in goede harmonie een hele wereld tot leven brengen. Een wereld die in de jaren ’80 van de vorige eeuw verdwenen leek, maar die nu volop bloeit. Leve de bierrevolutie!

De bierrevolutie, Edo Dijksterhuis en Jan Willem Kaldenbach. Uitgeverij Terra, Nederlandstalig 288 pagina’s , ISBN 9789089896971. Prijs: 24,99.