StiBON
Bieronderwijs

Bierkennis: StiBON leidt nu op in alle windstreken

In alle regio’s kunnen horecamedewerkers nu de StiBON bieropleidingen volgen. Horecaondernemers zijn blij dat hun medewerkers redelijk dicht bij huis een stevige bieropleiding kunnen volgen. “De investering betaalt zich terug”.

StiBON Bieropleidingen organiseert dit voorjaar voor het eerst een opleiding  Bierambassadeur 1 in Drenthe. “We merken een warme belangstelling voor bier in de regio. Het is daarom de hoogste tijd om ook in Assen onze opleiding aan te bieden”, aldus Henri Reuchlin, coördinator van StiBON. “Daarnaast starten we voor het eerst een opleiding op niveau 2 in Groningen. We hebben er ongelooflijk veel zin in om na de periode van lockdowns nu met volle moed nieuwe stappen te zetten.”

StiBON
Henri Reuchlin

De lessen op niveau 1 leiden geïnteresseerden op tot het diploma ‘bierambassadeur’. De opleiding bestaat uit zes lessen op maandagavonden in de periode van maart tot mei. De opleiding start op 14 maart bij Herberg De Koppelpaarden in Assen. Aanmelden voor de opleiding kan via de website www.stibon.nl.

Niveau 1 in Assen

Frank van Urk van Herberg De Koppelpaarden is blij met de komst van de StiBON lessen niveau 1 in Assen en dan ook nog bij De Koppelpaarden. Hij volgde de StiBON opleiding zelf en verkreeg zo in september 2020 de titel Diplom Biersommelier. “Ik heb destijds zelf voor StiBON gekozen omdat er zoveel kennis zit. Het is echt een opleiding op hoog niveau. Je krijgt kwalitatief hoogwaardig onderwijs. Het complete pakket, zodat je gasten zelfverzekerd te woord kan staan als ze vragen over bier hebben.”

“Investering betaalt zich terug”

Alle collega’s van Van Urk volgden niveau 1 in Groningen. Van Urk zelf moest nog naar Amsterdam voor niveau 2, maar zijn collega’s kunnen nu naar Groningen, waar niveau 2 van start gaat. En nieuwe collega’s kunnen straks niveau 1 in Assen doen, op hun eigen werkvloer. ‘Je maakt misschien wat meer kosten met de hoogwaardige en lange StiBON opleiding, maar dat betaalt zich terug. De medewerkers hebben meer kennis, zijn zelfverzekerder en zijn daardoor in staat de gasten een beter verhaal te vertellen. Het maakt het werk leuker en daar profiteren de gasten ook van. Ik ga hier bij de bar zeker melden dat bij de Koppelpaarden StiBON-lessen worden gegeven. Ik denk dat sommige van onze gasten interesse hebben.”

StiBON
Frank van Urk

Tilburg, Utrecht en Leiden

Niet alleen in Assen organiseert StiBON dit voorjaar opleidingen niveau 1, maar ook in Tilburg, Utrecht en voor het eerst in Leiden. Bovendien staat er een online opleiding op het programma. Lonneke de Bruyn van Eetcafé Kandinsky in Waalwijk is blij met de StiBON-opleidingen in de eigen regio, want ze ervaart dat je in de horeca het verschil kunt maken met goede bieren en medewerkers met bierkennis.

StiBON
Lonneke de Bruyn

Meer enthousiasme, kennis en zekerheid”

“Ik heb zelf de opleiding bij StiBON afgerond. Toen wij met ons eetcafé het verschil wilden gaan maken met verassende bieren op de tap en op fles en blik, ben ik me gaan verdiepen in een biercursus. StiBON sprong er wat mij betreft het meeste uit, omdat het dieper ingaat op het brouwen van bier, de geschiedenis van bier en de  biertypen en bier aan tafel meeneemt. Na het volgen van deze opleiding, voelde ik me zekerder aan tafel en ben ik ook bierproeverijen gaan geven. Wij willen juist investeren in onze mensen door ze een opleiding te laten volgen, zodat zij ook de jeugdige parttimers mee kunnen nemen in de wereld van bier. STIBON is daarom voor ons ook de juiste keuze. Ook omdat je op locatie les krijgt en dan ook nog van verschillende docenten. Het is ook fijn dat je kunt sparren met je medecursisten. Daardoor kun je met meer enthousiasme, kennis en zekerheid je gasten verrassen met bijzondere bieren.”

“Voldoende productkennis essentieel”

Ook Jasper Borgdorff van Taplokaal Gist in Utrecht hecht veel waarde aan goed opgeleid personeel.

“We willen onze gasten bij Taplokaal Gist graag verrassende producten voorschotelen, waarmee ze nog niet bekend zijn. Het is voor ons daarom essentieel dat al ons personeel voldoende productkennis heeft om de gast uitleg te geven. De StiBON-opleiding is hier een hele goede basis voor. Bovendien motiveert het aanbieden van de opleiding ons personeel ook, wat erg belangrijk.”

Jasper Borgdorff

Vervolgopleiding in het noorden

De opleiding op niveau 2 staat open voor deelnemers die hun diploma op niveau 1 ‘met lof’ gehaald hebben. “Het stond al heel lang op ons verlanglijstje om deze pittige vervolgopleiding in het noorden te organiseren”, aldus Reuchlin. “Mede dankzij een campagne van enkele zeer enthousiaste bierambassadeurs gaat het nu echt gebeuren. We beginnen met niveau 2 in Groningen.”

Tijdens de opleiding StiBON Bierambassadeur leren deelnemers de belangrijkste biertypen proeven en beschrijven. Vanzelfsprekend komt de invloed van grondstoffen als granen, hop en kruiden aan bod. In een brouwerij leert men meer over het brouwproces en de magie van de vergisting. Daarnaast komt de geschiedenis van onze volksdrank aan bod, alsmede de belangrijkste wetgeving. De opleiding sluit af met een les over bier en spijs combinaties. De opleiding is bedoeld voor hen die een goede basiskennis van het product bier nodig hebben in de horeca of in de groot- en detailhandel. De opleiding is ook geschikt voor hen die een hobbymatige interesse in bier hebben. De vervolgopleiding op niveau 2 is een belangrijke stap naar het internationaal erkende diploma ‘Diplom Biersommelier’.

StiBON is de oudste en meest gewaardeerde bieropleiding van Nederland, opgericht in 2009. Naast het overdragen van theoretische kennis speelt het gezamenlijk proeven en beschrijven van bieren een belangrijke rol tijdens de lessen. Daarnaast organiseert StiBON samen met Lentiz onderwijsgroep een MBO4 opleiding tot brouwer. StiBON verzorgt zijn opleidingen onafhankelijk van brouwerijen of leveranciers.

www.stibon.nl

Een groep afgestudeerde StiBON’Diplom Biersommerliers’