Biercafés

Bierhotspots: Het Refter in Zwolle

Waar kan je een goed glas bier drinken en hoe bijzonder is die plek? Op dit blog regelmatig aandacht voor biercafés. In Zwolle is nog niet zolang geleden Het rRfter geopend. Dit biercafé is gevestigd in een historisch pand. Het gaat om één van de oudste panden in Zwolle gebouwd in het jaar 1309.

In 2012 verkocht de Protestantse Gemeente Zwolle het aan het Bethlehems Kerkplein. Het pand was oorspronkelijk een bijgebouw van klooster Bethlehem en diende als een eetgelegenheid voor kloosterlingen. Het heeft daarna veel dienst gedaan als vergaderruimte, maar het is ook een kazerne geweest voor Franse soldaten. 

Fuut Fieuw van Bird Brewery

Fraai ingericht

De voormalige kloosterzaal is nu dus een biercafé en restaurant. Zeer fraai ingericht, in de stijl die bij een historisch gebouw past. Een voormalige eetruimte voor kloosterlingen, dat is toch een prachtige omgeving om mooie bieren te schenken? Buiten is ruimte voor een terras en dat is, gezien de historische omgeving, de moeite waard. De 20 tapkranen bevatten niet allemaal verrassende bieren. Het zijn soms ook de bekende namen, zoals Achouffe. Maar er zijn kranen gereserveerd voor ‘Het bier van het moment.’

200 bieren

Wat opvalt dat er op de bierkaart geen beschrijvingen staan van de bieren en de brouwers. Een gemiste kans. Van de bieren van het moment bestellen we de Fuut Fieuw van Bird Brewery en ‘Kon Minder’ van Bax. Dat laatste bier komt tot onze verbazing niet, zoals aangegeven, van de tap, maar in de fles. Als we de Black Oyster Saison van Kees willen bestellen, blijkt die helaas uitverkocht. De Handlanger DIPA van Kompaan dan. Die is er gelukkig wel en smaakt uitstekend. Beneden in het biercafé (het restaurant is boven), zien we geen foodpairingsadviezen. De hapjes op de kleine kaart zijn overigens uitstekend en ook betaalbaar.

De bierkaart is internationaal, maar we missen wel de regionale bieren.  Bekijk hier de bierkaart.

Het Refter is een prachtige gelegenheid om bieren te proeven en de keuze is ruim. Maar qua aankleding en benadering door personeel ademt dit niet de sfeer van een hardcore biercafé, waar beergeeks komen. Gewoon een aangename plek waar je uitstekende bieren kan drinken, maar niet een café dat grote (regionale) verassingen biedt.