Arendsnest
Biercafés Biercultuur Proeflokaal

Bierhotspots (3): ‘t Arendsnest, Amsterdam

Maandelijks stel ik in mijn rubriek Bier&Zo in horecavakblad Entree 5 vragen aan de ondernemer(s) achter een ‘bierhotspot’. In september was dat Peter van der Arend, de man achter ’t Arendsnest, het beroemde biercafé dat 20 jaar bestaat.

Het Arendsnest bestaat 20 jaar. Gefeliciteerd! Waarom besloot je destijds een café met NL bieren te beginnen? Het aanbod was toen nog niet zo groot.

“Het was van jongs af aan een droom om een eigen café te Door mijn bezoeken aan Brouwerij ’t IJ kwam de passie voor bier. Uiteindelijk werd ik de eerste vertegenwoordiger van Jopen en toen hoorde ik vaak van café-eigenaars dat ze alleen maar Belgisch bier wilden. Dat frustreerde mij. Ook wilde ik dat bier op dezelfde manier werd benaderd als wijn. Daarom begon ik met ’t Arendsnest. Het aanbod was beperkt, de distributie slecht, dus ik haalde het bier zelf op.”

Als je kijkt naar je bierkaart nu en twintig jaar geleden, dan zie je natuurlijk veel meer NL brouwerijen. Maar hoe zit/zat het kwalitatief? Is er veel veranderd?

“Toen ik begon waren er ongeveer 30 brouwerijen en vijf jaar later pas 53, dus ja, er is een hoop veranderd. Het lastigste was om toen bittere en zure bieren te vinden. Bitter waren er een paar, zoals Jopen Hoppen, Christoffel Blond en SNAB Pale Ale. Die verkochten wij toen al heel erg goed. Zuur was er gewoon niet. De kwaliteit is zeker omhoog gegaan, alleen er zijn zoveel meer brouwerijen dat er nu wel meer “minder” kwalitatieve bieren tussen zitten. Nu hebben we de mooiste Nederlandse bieren op onze 52 tapkranen.”

Is het type gasten dat je in de loop der jaren bij Het Arendsnest ontving veranderd? En hoe zit het met hun voorkeuren?

“Vroeger was de gemiddelde leeftijd vele malen hoger dan nu. Het jongere publiek heeft ons nu ook gevonden. Hoppige bieren zijn het populairst maar, een mooi glas Chateau Neubourg wordt ook zeer gewaardeerd. Ook hebben wij internationaal een naam opgebouwd en kwamen wij in het rijtje van must-go plekken als je naar Amsterdam gaat als bierliefhebber! Later kwam American BeerBar BeerTemple ook in dit rijtje. De internationale gast gaat op avontuur en proeft van alles wat.”

Wat is de succesfactor van het Arendsnest volgens jou?

“De succesfactor is dat wij alleen maar het Nederlandse product verkopen, niet alleen het bier maar ook ons gedestilleerd is 100% Nederlands en wij hebben een breed Nederlands assortiment van mooie kazen en worsten.”

Je hebt nog 3 mooie zaken, maar Beer Loves Food heb je te koop gezet. Wat was de reden?

Op het moment heb ik nog 4 cafés in het mooie Amsterdamse. Voor corona had ik al besloten om een te verkopen, Craft & Draft. Dit is het enige café waar ik maar 50% eigenaar van ben. In principe zal dit café worden overgenomen door een medewerker.

“Ik heb samen met mijn team keihard gewerkt om van BEER loves FOOD een succes te maken. Dit is een moeizaam proces geworden, maar eindelijk hebben wij de formule gevonden. En toen kwam corona. In het begin heb ik een lening gekregen van mijn ouders, maar daarna heb ik alles opgebouwd met eigen middelen. Nu ik zelf weer achter de bar moet gaan staan, wordt het moeilijk om drie cafés te runnen. Vandaar dat wij ons gaan focussen op Proeflokaal Arendsnest & American BeerBar BeerTemple.”

Bierhotspot 't Arendsnest