Daling bierverkoop
Bier en eten Biersommeliers Koken met bier

Bierhotspot met digitale sommelier

Op de NDSM-werf in Noord opende eind juli bar-restaurant IJver. In de indrukwekkende hal is een restaurant gebouwd voor alle mogelijke doelgroepen. Nu de zaak op volle toeren draait, komt het concept in volle glorie tot z’n recht. IJver heeft een hart voor bier. Een van de initiatiefnemers is biersommelier, maar bij IJver is ook een digitale biersommelier aanwezig.

Binnen biedt het restaurant meerdere sferen door de indeling. Voorin een deel met jaren ’70 banken. Je zou het een verlengstuk van de woonkamer kunnen noemen, met invallend licht van buiten. Achterin een deel met hoog plafond en een intiemer deel met laag plafond. Verschillende sferen. Op de vide twee prachtige ruimtes voor groepsdiners, borrels, vergaderingen et cetera. Stibon gaat er bieropleidingen geven. Private dining mogelijkheden zijn er voor 5 tot 110 personen, bij een walking dinner zelfs 150.

Digitale sommelier

Het aanbod aan dranken is breed, maar IJver onderscheidt zich met het ruime en mooie bieraanbod dat is opgebouwd uit 20 bieren op tap en zo’n 100 op fles. Een unieke blikvanger is de bestelzuil voor bier. ‘Onze digitale biersommelier’, zegt Jongens. Wie de keuze aan bieren op tap en fles niet genoeg vindt, kan naar de koelkasten in de wand lopen en zich via een menu op de bestelzuil laten adviseren. ‘Door verschillende vragen te beantwoorden, krijgt je een advies, meestal meer dan een bier. Na de keuze voor een bier betaal je en pak je het bier uit de koelkast.’ ‘Voor de echte liefhebbers hebben we het zwarte boek. Daarin staan bieren die je echt met respect moet drinken’, zegt Jongens. Niet alleen staan bij de gerechten biersuggesties, zoals bijvoorbeeld een dubbel bij de ribeye. IJver kookt ook met bier en heeft brood van bierbostel. Voor de courgettebloemsalade is een IPA-dressing gemaakt. Binnenkort verschijnen er meer gerechten op de kaart waarin bier is verwerkt. IJveramsterdam.nl