Kompaan Binnenhaven
Brouwerijen

Bierhotspot: Kompaan Binnenhaven, Den Haag

Vijf vragen aan Jeroen van Ditmarsch.

Met Kompaan Binnenhaven in de Haagse Torenstraat opent een nieuw hoofdstuk in het bestaan van Kompaan. Wat was voor jullie de reden om Binnenhaven te openen?

In juni hebben we bij de Grote Kerk In het Hofkwartier de Binnenhaven geopend, een verlengstuk van de brouwerij, in de stad. We zijn er erg blij mee want we kunnen de merkbeleving verder uitdragen. We zitten met de brouwerij in Oost en in Den Haag komen mensen uit Centrum, Zuid en West niet snel naar oost. Wie in Den Haag-West woont trekt eerder naar het strand dan naar het oosten van de stad. Wij zagen dus een kans.

Een nieuwe locatie betekent meer zichtbaarheid in de binnenstad. Zien jullie hierdoor nieuwe aanwas aan Kompaanfans?

Natuurlijk hebben we goed gekeken of we met ons nieuwe proeflokaal in het centrum geen horecaklanten van Kompaan In de weg zouden zitten, maar dat is in de buurt waar we nu zitten niet het geval. De horeca in de binnenstad heeft ons omarmd. We hebben nu veel meer zichtbaarheid en zoals gezegd bereiken we nu mensen uit andere stadsdelen die niet naar Thuishaven kwamen.

Kompaan Binnenhaven
Jeroen van Ditmarsch en Jasper Langbroek

In hoeverre trekt Binnenhaven een ander soort gasten? Is er ook verschil in populariteit van bepaalde Kompaanbieren in vergelijking met Thuishaven?

We merken dat we met Binnenhaven een iets ander publiek trekken, veel breder dan in Thuishaven. Er is veel bedrijvigheid in de buurt en dat betekent ook dat er mensen na het werk komen borrelen. Het is dus een heel divers publiek van kantoormedewerkers tot toeristen en mensen met een vrije dag. Samengevat, van hipster tot gewone burger. De reactie die we horen is: yes eindelijk komen jullie naar het centrum. De populariteit van de Kompaan bieren verandert niet. De hardlopers blijven de hardlopers dus ook bij binnenhaven is Levensgenieter, onze New Engeland IPA het populairst. We schenken net als in Thuishaven in pints en halve pints. Dat is een fijn concept dat door de gasten wordt gewaardeerd. Wie dus verschillende bieren wil proeven neemt gewoon halve pints. De Levensgenieter bestellen gasten vooral in pints. Met 4,5% is het ook een goed doordrinkbaar bier.

We bieden een veelzijdige bierkaart met veel wisselende bieren. Binnenkort presenteren we bijvoorbeeld editie 2022 van ons Foreign Legion, onze jaarlijkse wisselende barrel aged bieren. Er is dus voldoende bierbeleving bij Kompaan Binnenhaven.

Kompaan Binnenhaven

Wie bier drinkt, wil ook wat eten. Wat valt er op culinair gebied te beleven?

We concentreren ons net als in Thuishaven op pub food, zoals nacho’s, goede burgers, chickenwings en de bekende Kompaan bitterbal met ons Bloedbroeder bier. We zien wel dat er bij Binnenhaven meer vraag is naar snacks, dus daarin zullen we zeker uitbreiden. In tegenstelling tot Kompaan Thuishaven komen er bij Binnenhaven ook ‘s avonds na 20.00 uur nog veel mensen binnen, die graag een snack bij hun bier willen.

Thuishaven, Binnenhaven en … ?  Is dit een tussenstap naar andere stadsdelen, bijvoorbeeld Scheveningen, of misschien zelfs een locatie buiten de stadsgrenzen?

Natuurlijk hebben we ambities, maar met de huidige energiecrisis en inflatie zetten we verdere plannen voorlopig in de ijskast. Er zijn genoeg andere dossiers die onze aandacht vragen zoals bijvoorbeeld statiegeld in blik. Misschien in de verdere toekomst, maar op de korte termijn zeker niet.