Het brouwhuis Amersfoort
Biercafé

Bierhotspot Het Brouwhuis, Amersfoort

5 vragen aan Ruud van Moorst van Eembier en van Het Brouwhuis in Amersfoort

Sinds 2018 een mooie brouwerij in Elburg, sinds kort een eigen proeflokaal in Amersfoort. Waarom juist daar?

“Brouwerij Eembier is opgericht in 2006, waar ik als huurbrouwer ben begonnen met het brouwen van hoppige bieren. Ik woon in Amersfoort en zie mijn Eembieren dan ook als Amersfoortse bieren. Het was destijds mijn intentie om mijn eigen brouwerij in Amersfoort te starten, totdat in 2018 de prachtige productielocatie in Elburg op mijn pad kwam. Nu we ons eigen bier- en spijslokaal Het Brouwhuis in hartje Amersfoort hebben geopend, maken we de cirkel weer rond en komt Brouwerij Eembier weer ‘thuis’.”

Het brouwhuis Amersfoort

Wat kunnen bezoekers verwachten in Het Brouwhuis? Zijn alle Eembieren er verkrijgbaar?

“Onze gasten mogen rekenen op onze aandacht en gastvrijheid in een ontspannen sfeer. Lekker samen genieten van de mooie bieren en bijpassende tapasgerechten. Deze gerechten zijn niet alledaags en zijn zorgvuldig uitgezocht bij de bieren. We hebben vijftien bieren van de tap en een mooie selectie van de fles. Uiteraard zijn alle Eembieren in ons lokaal te proeven, dus ook de limited brews en experimentele bieren, zoals binnenkort onze eigen lambic.”

Eembier heeft een duidelijke filosofie: alleen bieren met de vier basisingrediënten water, mout, hop en gist. Is dat ook het uitgangspunt voor de ‘gastbieren’ in Het Brouwhuis?

“We doen inderdaad geen concessies aan de smaak van onze bieren en brouwen zo zuiver mogelijk. De Gulpener brouwerij past goed bij onze filosofie en daarom hebben we standaard hun Chateau Neuborg en de Ur-hop op de tap staan. Daarnaast hebben we een aantal kranen gereserveerd voor bevriende Nederlandse brouwerijen die onze uitgangspunten ondersteunen met hun vaak verrassende en exclusieve bieren.”

Het Brouwhuis Amersfoort
Brouwer Ruud van Moorst

Wat biedt Het Brouwhuis behalve mooie bieren nog meer?

“Behalve ons gevarieerde aanbod aan bieren, hebben we een fijne selectie gemaakt met wijn van lokale wijnhuizen uit Spanje en Italië. Ook kun je bij ons mooie whisky, rum, jenever, tsikoudia en huisgemaakte limoncello bestellen. Drink je liever geen alcohol, dan is er voldoende keuze. In het Brouwhuis worden maandelijks blind bierproeverijen georganiseerd en zal er regelmatig livemuziek zijn.”

Is Amersfoort een eindstation of een proeftuin voor meer proeflokalen van Eembier?

“We zijn net gestart met ons eerste proeflokaal in Amersfoort. De focus ligt nu vooral op het bouwen van een goed fundament. De reacties van de gasten zijn zeer positief en we zien gelukkig al meerdere gasten terugkomen en dat stemt ons hoopvol. Op korte termijn zijn er geen plannen voor meerdere locaties, maar je weet nooit …”