DeRat Anna Menting
Biercafés

Bierhotspot: Café DeRat, Utrecht

Vijf vragen aan Anna Menting

Hoe ben je in de bierhoreca gekomen?

“Na mijn studie Gebarentolk zou ik een jaar in de horeca gaan werken. Dat zijn er inmiddels tien. Ik begon in mijn woonplaats Putten als pilsdrinker, maar Burg Bieren in Ermelo was dichtbij en daar leerde ik ander bierstijlen kennen. Ik was ook al vroeg lid van de Facebook- groep Beergeeks. Tijdens mijn studie in Utrecht kwam ik vaak bij Olivier. Zo is de liefde voor bier gegroeid. Toen mijn vriend Jasper, die bij DeRat werkte, zes jaar geleden samen met eigenaar Erik Lebbing Taplokaal Gist opende, nam ik zijn plek in.”

Kan je iets vertellen over gasten van DeRat?

“We zijn een traditionele bruine kroeg met een buurtfunctie. Een deel van onze gasten komt hier voor een pils of een glas wijn. Een ander deel van de gasten bestaat uit beginnende bierdrinkers, die andere stijlen dan pils ontdekken. En dan zijn er nog de beergeeks en Untappd-gebruikers die voor de nieuwe bieren van de kaart komen. Juist omdat we een deel van onze kaart steeds wisselen valt er ook voor hen veel te beleven.”

We zien ook dat toeristen het leuk vinden om lokale bieren te drinken

Nemen lokale bieren een belangrijke plek in op de bierkaart?

“We zorgen dat we altijd een paar lokale bieren op de kaart hebben staan. We hebben een goede band met de Utrechtse brouwers. VandeStreek staat altijd op de kaart en ook bieren van brouwerij de Kromme Haring, Oproer en Eleven staan er regelmatig op. Lokaal is belangrijk, maar we zien ook dat toeristen het leuk vinden om lokale bieren te drinken.”

café DeRat Utrecht

Wat is jullie visie op een goede bierkaart?

“We hebben de klassieke Belgische bieren vast in het assortiment en zoals gezegd ook altijd lokale bieren. We merken dat de vraag naar IPA’s en NEIPA’s groot blijft. We zien wel iets meer vraag naar licht zure bieren en daarom hebben we altijd wel een geuze of kriek lambiek, ook in grote flessen. Maar 70% van onze kaart wisselt regelmatig. We kopen vaak twee doosjes van een bier en daardoor kunnen we onze gasten blijven verrassen. Ons doel is om van alle grote stijlen wel twee bieren op de kaart te hebben.”

Hoe zou je de sfeer van DeRat omschrijven?

“Huiskamer gezellig, met twee poezen, Stip en Josefien. We draaien geen harde muziek en bij de bieren serveren we simpele snacks als worst, kaas en nootjes. DeRat is altijd een buurtcafé geweest en Erik heeft er ook een biercafé van gemaakt. We zijn gewoon een mooi bruin café met een goede sfeer met het wisselende bieraanbod als sterke troef.”

Café DeRat Utrecht

Dit artikel schreef ik voor horecaplatform Entree.