Bierproeflokaal De Engel
Biercafés

Bierhotspot: Bierproeflokaal De Engel, Oldenzaal

Vijf vragen aan Bas Boerrigter

Hoe is jouw liefde voor bier ontstaan en wat is je favoriete bierstijl?

‘Ik werk al sinds mijn 16e bij de Engel. Eerst als bijbaantje, maar later fulltime. Op mijn 24e vroeg mijn baas of ik de zaak over zou willen nemen. Ik kom niet uit een horecafamilie maar ik zei al snel: ja! Anderhalf jaar later was het mijn zaak. Mijn baas had wel een voorwaarde: niets veranderen. Ik heb alles bij het oude gelaten. Hier heb ik ook  alles over bier geleerd, want De Engel had al een mooie bierkaart. Ik heb meerder favoriete stijlen, maar wel blonde, doordrinkbare bieren, zoals IPA’s. Onze gasten drinken die ook graag.’

Bierproeflokaal De Engel
Bas Boerrigter

Wat is je uitgangspunt bij het samenstellen van je bierkaart?  Heb je speciale aandacht voor regionale bieren?

Toen ik hier kwam waren er 8 tapkranen en wat bieren op fles. Ik heb het verder uitgebouwd. Nu hebben we 16 tapkranen en meer dan 100-120  bieren op fles en blik. Er komen hier veel liefhebbers, maar ook mensen die gewoon voor de gezelligheid komen, Ik heb daarom een bierkaart met enerzijds iedere week verrassingen, anderzijds ook betaalbare bieren voor een breder publiek. Je moet een balans hebben in je aanbod. Prijs is ook belangrijk. We hebben wel regionale bieren, maar niet heel veel, omdat ze relatief duur zijn. Ik zoek altijd naar iets bijzonders.’

Hoe zou je de sfeer en de gasten van Bierlokaal de Engel omschrijven?

De huiskamer van Oldenzaal. Cultureel erfgoed. Mensen van 8 tot 88. Gezinnen, bierliefhebbers en op woensdagmiddag oude dames die komen kaarten. Een traditionele bruine kroeg met een belangrijke rol voor speciaalbier. Daarom zijn we ook aangesloten bij ABT. Onze basis is gezelligheid en gastvrijheid. Bier komt op de tweede plaats.

Bierproeflokaal De Engel

Jullie hebben ook een huisbier. Kan je er iets meer over vertellen? Wie brouwt het en waarom een blond?

‘Brouwerij Rigters brouwt ons huisbier. Een blond omdat het een geliefde bierstijl is, die je het hele jaar verkoopt. In het seizoen hebben we ook een bock en een weizenbock. Goed lopende bieren met een prima marge, die we in mooie glaswerk serveren. Ons eigen recept. Ik ben, als ik kijk naar de sfeer, naar onze rol in Oldenzaal en naar onze bierkaart,  een trotse ondernemer!’

De Engel is al jaren gastheer van de Bierconnaisseurs. Welke band heb je met deze enthousiaste bierliefhebbers?

De bierconnaisseurs zochten een plek. 24 mensen uit de bierwereld wilden met elkaar bieren proeven. Ze wilden ook eigen bieren meenemen. Ik vond het prima, als ze op rustig avonden zouden komen. Het is ook voor het goede doel, vind ik. We zijn gebombardeerd tot hun sociëteit. De groei en bekendheid van bierconnaisseurs, heeft ook De Engel bekendheid gebracht buiten Oldenzaal. Onlangs stonden we daardoor zelfs in Panorama. In november is hier de presentatie van Nederlands favoriete Bierlijst. Mooi toch?

Dit artikel schreef ik voor Entree en werd eerder op de website entreemagazine.nl gepubliceerd