Gollem aan het Water
Biercafés Bierwereld

Bierhotspot (7): Gollem aan het Water, Amsterdam

In de april-editie van Entree staat Gollem aan het Water centraal. Vijf vragen aan Pieter Mendelts.

Eerst was er de oer-Gollem, de bakermat van de Amsterdamse speciaalbiercafés, in de Raamsteeg. En toen?

 “De tweede vestiging werd 15 jaar geleden in de Pijp geopend en 11 jaar geleden de derde op de Overtoom. Dat was mijn eigen biercafé, dat ik destijds aan Gollem heb verkocht. Sindsdien werk ik er als manager van de zes cafés, want na de Overtoom volgden de Amstelstraat, Het Elfde Gebod op de Zeedijk  en als laatste Gollem aan het water, aan het Entrepotdok. Mijn liefde voor speciaalbier ontstond in mijn middelbareschooltijd en als student werkte ik al bij Gollem Raamsteeg. Die liefde voor speciaalbier heb ik eigenlijk al m’n hele leven.”

Hoe is het dna van de oer-Gollem terug te vinden bij Gollem aan het Water?

“Wie Gollem in de Raamsteeg kent, weet dat de sfeer van een bruin café bij Gollem hoort. Dat is ook bij de andere cafés terug te vinden, zij het met een moderne twist. Bij Gollem aan het Water zie je dus veel hout, koperen elementen en een prachtig messing barblad.  Wat anders is, is het grote terras. Dat hebben de andere cafés niet. En we hebben geen kelder, waardoor we minder bieren op tap hebben. Dat maken we ruimschoots goed met onze bieren op fles. Maar het dna is vooral terug te vinden in de mooie selectie bieren en de bierkennis van onze medewerkers.”

Gollem aan het Water

Vertel eens iets over je gasten?

Kort omschreven: een relatief jong speciaalbierpubliek. Van begin twintig tot eind dertig. Dat is de grootste groep. Maar Gollem aan het water heeft ook een buurtfunctie. Veel buurtbewoners komen langs voor de gezelligheid en drinken een kop koffie of een mooi glas bier.  Wat de jongeren denk ik aanspreekt is de ontspannen manier waarop we met speciaalbier omgaan en de vriendelijke prijsstelling. Mensen moeten zelf de sfeer komen proeven. Bij Gollem vermaak je je wel, ook als je alleen komt.

We hebben een prachtige selectie van Nederlandse en Belgische brouwerijen en iedere bierstijl is wel aanwezig op onze kaart.

Wat zijn de highlights van je bierkaart?

“We hebben een prachtige selectie van Nederlandse en Belgische brouwerijen en iedere bierstijl is wel aanwezig op onze kaart. Voor elk wat wils dus. Zelf ben ik een liefhebber van sours en dan met name de ’moderne’ stijlen, zoals een Berliner Weisse of een Gose. Dat zijn prettig doordrinkbare bieren. Maar een kaasplank met een geuze van Cantillon vind ik ook puur genieten.”

Welke bier-foodpairing beveel jij je gasten aan?

“We hebben geen keuken, maar  we verwennen onze gasten graag met een mooie kaasplank met trappistenbieren. Op dit moment hebben we ook chocoladetruffels en daarbij is een stout of een Rodenbach  fantastisch!”