Bierwereld Horeca

Bierhotspot (6): Herberg De Koppelpaarden, Assen

Voor Entree Magazine verzorg ik de rubriek Bier & Zo, waarin iedere maand een bierhotspot centraal staat. In maart was dat Herberg De Koppelpaarden in Assen. Vijf vragen aan Frank van Urk.

1. Herberg De Koppelpaarden is een …?

“De Koppelpaarden is een bruin speciaalbiercafé, dat sinds 2003 gevestigd is in Assen in een historisch pand. De tijd heeft hier stilgestaan, maar het bieraanbod zeker niet. De helft van de zestien tapkranen wisselt wekelijks en ook het aanbod bieren op fles en in blik is gevarieerd en wisselend, met bieren uit binnen- en buitenland.”

2. Hoe ziet de bierhoreca in Assen eruit?

“Ik denk dat er in Assen veel liefhebbers van speciaalbieren zijn, maar het aantal speciaalbiercafés is hier beperkt. Overigens zijn die cafés zeer deskundig en hebben ze een mooie kaart. De Koppelpaarden is wel een voorlopers; jong en oud ontdekt bij ons dat er meer is dan alleen pils. Ook het aantal gasten dat eens iets anders probeert, blijft stijgen. Aan ons dan de taak een passend bier te vinden. Omdat de deuren in december natuurlijk gesloten waren, hebben we een actie opgezet waarbij we zelf bier-adventskalenders hebben samengesteld. Erg leuk om te doen en het was een enorm succes.”

Koppelpaarden Assen

3. Wat staat er op jullie bierkaart?

“We hebben een diverse, vernieuwende en uitgebreide bierkaart. Van elke bierstijl staat er wel een aantal bieren in de koelkast. Elke week voegen we ook nieuwe bieren aan het assortiment toe en niet alleen op de tap. Ook bijzondere, grote flessen kunnen altijd besteld en gedeeld worden: van gelimiteerde Oude Geuzes tot Amerikaanse stouts. Wij hebben geen restaurant en de bierspijscombi’s zijn dus beperkt. Wel staan er een aantal bierspijsavonden gepland, waarbij we meerdere gangen opdienen met bijpassende bieren.”

De IPA’s van Folkingebrew zijn ontzettend smaakvol en geven heel goed het bierlandschap van nu aan.

4. Deel je je passie en kennis met gasten?

“Zeker! Er zijn altijd veel gasten geïnteresseerd in wat ze drinken en waar het bier vandaan komt. Ik merk dat achtergrondinformatie over de bieren altijd erg gewaardeerd wordt. Als biersommelier kan ik mensen enthousiast kan maken voor speciaalbier, of dat nou een Duvel of een DDH DIPA is, en dat vind ik prachtig om te doen.”

5. Welke regionaal bier beveel je graag aan?

“De IPA’s van Folkingebrew zijn ontzettend smaakvol en geven heel goed het bierlandschap van nu aan. Zelf ben ik ook groot fan van zuurdere bieren en sinds kort duiken er zo nu en dan wat flessen van Symbiose Brewing & Blending uit Groningen op. Ook dit zijn bieren die voor velen een nieuwe wereld zouden openen, zeker ook voor wijndrinkers … Er zijn natuurlijk te veel mooie bieren om op te noemen en gelukkig is de ontdekkingstocht nog lang niet voorbij.”