Bierhotspot Café Brecht
Biercafés

Bierhotspot (15) Café Brecht, Amsterdam

Vijf vragen aan Joris Houtman van Café Brecht, Amsterdam.

De innovatie in bier kwam vooral vanuit de VS en niet vanuit Duitsland, deze eeuw. Toch maakte Café Brecht heel bewust een keuze voor Duitse bieren. Waarom?

In 2005 heb ik een tijdje in Berlijn gewoond en daar kwam ik allemaal onbekende Duitse bieren tegen. In 2010 ben ik samen met mijn moeder en vriendin het op Berlijn geïnspireerde woonkamercafé Café Brecht begonnen. Het leek mij logisch hier dezelfde bieren te schenken als ik in Berlijn dronk. In de afgelopen 12 jaar is dit een beetje uit de hand gelopen en schenken we veel meer soorten dan ik destijds in Berlijn vond.

Bierhotspot Café Brecht

Het lijkt erop dat de waardering voor klassieke Duitse bieren groeit tegenwoordig. Was dat een vooruitziende blik en speelt dat Brecht in de kaart?

In de eerste jaren hadden we eigenlijk niet eens echt door dat we met iets redelijk unieks bezig waren. Maar afgelopen jaren merken we dat mensen ook echt voor de Duitse bieren komen. 95% van wat Duitse brouwers maken is een variant op lager en het lijkt dat mensen na alle ingewikkelde IPA’s soms weer terugkeren naar een simpel goed gebrouwen lager. De interesse is zo sterk dat ik vorig jaar samen met Jelle Hultink een groothandel in Duits bier genaamd Urstoff zijn begonnen.

Hoe typeer je de gasten van Brecht? En hoe de sfeer?

De gasten zijn met de opkomst van Duits bier een beetje mee veranderd.

In de beginjaren waren wij een van de hipstercafés van de stad en nog steeds trekken wij een trendy, licht alternatief publiek. Het bijzondere aan Brecht is denk ik dat wij eigenlijk helemaal geen biercafé zijn. We serveren een heel breed assortiment en hebben ook een hoop bieren die je bijna nergens anders vind. Maar er zijn genoeg mensen die bij ons juist komen voor de thee of cocktails.

Bierhotspot Café Brecht
Joris Houtman

Kan je een paar hoogtepunten van de bierkaart noemen?

Het leuke is dat we op dit moment geen vaste bieren op de tap hebben. In Duitsland kopen we met Urstoff steeds allemaal fusten bij verschillende brouwerijen. En deze proberen wij op de tap. Zo hadden we afgelopen week een paar fusten Mönchsambacher lager. Een geweldig ongefilterd lager van een heel kleine brouwerij nabij Bamberg. En op dit moment hebben we als ‘pils’ de 1422 helles van Rittmayer.  Daarnaast hebben zo’n 20 verschillende flessen, maar dat rouleert ook heel snel.

Waarom moet iedere zichzelf respecterende bierlefhebber een keer bij Brecht zijn geweest?

Het gekke aan Duits bier is dit. Iedere brouwerij ten zuiden de lijn tussen de steden Frankfurt en Hof brouwt ongeveer dezelfde bieren die allemaal een variatie op lager zijn. We hebben het dan over meer dan 1000 brouwerijen. Maar de subtiele verschillen die voortkomen uit de ingrediënten en locatie van de brouwerij maakt dit heel spannend. Waarom bijvoorbeeld smaakt een blond lagerbier uit München anders dan dezelfde stijl uit Bamberg? Het antwoord heeft iets te maken met de cultuur waarin de brouwer is opgeleid, maar ook met de ingrediënten en vooral het brouwwater. Kortom in wijntermen ‘terroir’. En een heel kleine selectie van deze bieren kan je iedere week in wisselende samenstelling proeven bij Brecht.

Dit interview schreef ik voor Entree en werd begin mei 2022 gepubliceerd in het magazine.

Bierhotspot Café Brecht