Bierhotspot Goudse Eeend
Biercafé Biercafés

Bierhotspot (14): De Goudse Eend, Gouda

Vijf vragen aan Jeroen Carol-Visser

Je café ligt niet aan het water. Waar komt die Goudse Eend vandaan?

“De naam van het café komt van een verbastering van de naam van mijn hobbybrouwerijtje thuis. Toen we in 2004 naar Gouda verhuisden hielden we een housewarming. Hierbij vroeg ik aan mijn vrienden om een badeendje als entreebewijs mee te nemen. Die avond had ik er 273…. De naam van mijn hobbybrouwerij is dan ook De Vrolijke Badeend. Dat vond ik geen goede naam voor een biercafé. De naam is toen aangepast naar De Goudse Eend. En badeendjes spelen een belangrijke rol in De Goudse Eend, regelmatig krijg ik nieuwe van mijn gasten. Er staan nu 819 badeenden in de hele zaak.”

Bierhotspot Goudse Eeend

Hoe zou je de sfeer van De Goudse Eend omschrijven?

“Gezellig genieten van goed bier is mijn motto. De Goudse Eend oogt als een bruine Engelse kroeg waar het bier vanaf druipt. De sfeer is een echte huiskamer. Er zijn vaak gezinnen, mensen alleen, onbekenden die met elkaar in gesprek raken. En natuurlijk loopt onze beagle, James de barhond, door de zaak. Hij komt graag even bij de gasten snuffelen. Daarmee is de gezelligheid helemaal af.”

Wat kenmerkt de bierkaart van de Goudse Eend?

“De bierkaart van De Goudse Eend is uniek. Op dit moment staan er 183 bieren op de kaart. Bijna elke dag verschijnt er een nieuw bier op de kaart. Er zijn weinig vaste bieren. Het is de bedoeling dat een gast in elke bierstijl een ruime keuze heeft aan variaties. Regionale brouwerijen zijn belangrijk, maar belangrijker is diversiteit. Liever een stout, tripel en een IPA van brouwerijen uit de hele wereld dan drie verschillende IPA’s van drie regionale brouwerijen. Ik ben altijd op zoek naar specials die worden uitgebracht door de hele bierwereld.”

Helpt de ervaring als ex-voorzitter van consumentenvereniging PINT je als gastheer?

“Mijn voorzitterschap heeft me zeker geholpen met het café. Met name bij de contacten in de bierwereld, om zo een goed gevarieerde bierkaart te hebben. Maar ook zeker met betrekking tot wat de gasten graag willen. De Goudse Eend is daarin uniek. De meeste gasten kijken niet eens naar de kaart, maar vragen mij om aan de hand van hun smaakbeschrijving een bier voor ze te kiezen. Eigenlijk maak ik voor de gast altijd de juiste keuze uit de ruim 180 bieren.”

Bierhotspot Goudse Eeend

Wat is jouw favoriete biertype en waarom?

“Ik ben zelf fan van quadrupel. De warme, volle, wat zoetere smaak van een stevige quadrupel als afsluiter van een dag laat mij altijd genieten van het werk van een brouwer.”

Dit artikel verscheen in mijn bierrubriek in Entree, editie april 2022.