De Beyerd
Biercafés

Bierhotspot (12) De Beyerd, Breda

Vijf vragen aan Mikel de Jongh. Eerder gepubliceerd in horecavakblad Entree.

De Beyerd is een begrip in de bierwereld. Je vader Piet was een icoon. Wat is het geheim van De Beyerd?

“Ons bedrijf is al 183 jaar in de familie, eerst als café Jonkers, de naam van mijn moeder. Toen mijn vader Piet in het café kwam in 1967 veranderde hij de naam in De Beyerd. Dat is de naam van het museum dat naast ons is gevestigd. Terwijl in die tijd heel Nederland pils dronk, was Piet liefhebber van Belgisch bier. Hij reed regelmatig naar België en nam kratjes mee om te zien of de gasten het bier konden waarderen. De Bredase studenten vonden het heerlijk. Zo ontstond een Belgisch biercafé, dat later ook de bakermat werd van de Alliantie van Biertapperijen. Ons geheim is onze historie en onze vele vaste gasten. Sommigen komen hier al meer dan vijftig jaar. Iedere avond heeft zijn eigen vaste gasten.”

Welke rol vervult De Beyerd in de horeca van Breda?

“Lang was De Beyerd het enige speciaalbiercafé van Breda. Vanwege onze ligging net buiten het centrum hebben wij een geheel eigen plaats in de Bredase horeca. Vooral voor de speciaalbierliefhebbers zijn wij een soort bedevaartsoord geworden.

De Beyerd leerde Nederland Belgische bieren kennen. Welke rol vervult België nu op de bierkaart?

“Onze bierkaart was vroeger 90% Belgisch, want België was hét bierland. Maar Belgische brouwers zijn hierdoor minder innovatief geworden en toen de craftbeerrevolutie kwam, bleek Nederland wél innovatief. Belgische brouwers innoveren nu ook. Meer dan de helft van de bierkaart is nog steeds Belgisch.”

De Beyerd

De eigen brouwerij is een sterke troef. Wat is kenmerkend voor jullie eigen bieren?

“Toen mijn broer Orson en ik in 1991 in de zaak kwamen ontstond langzaam het idee van een eigen brouwerij. In 2002 onderzochten we dat serieus en in 2004 begonnen we met brouwen. Het was meteen een succes. De grote Oranjeboom-brouwerij De Drie Hoefijzers ging dat jaar dicht en wij mochten in licentie het Drie Hoefijzers Klassiek gaan brouwen. Dat is nog steeds ons huisbier. Verder brouwen we zes bieren die ook op fles worden afgevuld en via slijters worden verkocht. De volgende stap is horecaverkoop.”

De Beyerd
De huisbrouwerij

Welke activiteiten organiseren jullie om bier te promoten?

“Onze Belgische Bierweek bestaat al 46 jaar. Daarnaast organiseren we een festival met Bredase bieren, geven we masterclasses brouwen en in ons restaurant koken we met bier. En dan is de lijst nog niet compleet.”

De Beyerd
Mikel en Orson de Jongh