Biercafé De BarBier
Biercafés

Bierhotspot (11) Biercafé De Barbier, Hilversum

Vijf vragen aan Roy Brouwer van Biercafé de BarBier in Hilversum. Eerder gepubliceerd in mijn bierrubriek in horecavakblad Entree.

Had je al langer de wens om een speciaalbiercafé te beginnen?

“Ik werkte altijd al in de horeca, ook toen ik, lang geleden, bij de marechaussee zat. Later ben ik fulltime in de horeca gaan werken en na een jaar of tien wilde ik voor mezelf beginnen. Ik ben toen goed gaan kijken wat er nog niet was in Hilversum, mijn woonplaats, en ik kwam tot ontdekking dat het speciaalbierwereldje nog niet goed werd uitgelicht. Pas toen ben ik zelf ook speciaalbier gaan drinken en heb ik vervolgens De BarBier geopend.”

Hoe ziet het bieraanbod van de BarBier eruit?

“We hebben een brede kaart, gericht op ons gastenprofiel. De hardlopers zijn blond en ipa. Stout loopt echt wel, maar je bent het niet de het niet de hele avond aan het serveren. We hebben een koelkastje met meer exclusieve specialiteiten, maar slechts zo’n 5% van onze gasten vraagt er naar.”

Krijg je alleen beergeeks over de vloer of ook een breder publiek?

“Eerst kwamen de beergeeks, maar nu is het een combinatie. Overall een wat ouder publiek; de gemiddelde leeftijd is 34 jaar. Qua setting zijn we anders dan wat Hilversum kende. Je had hier een discotheek of een bruin café. Dat was het. Met De BarBier hebben we dat hiaat opgevuld. Een zaak met chesterfields waar je ook lekker borrelt. Onze gasten komen voor een mooi speciaalbier, maar ook voor de gemoedelijke sfeer en onze service. Er is muziek, maar die staat nooit te hard. De BarBier is wel echt de bierhotspot van Hilversum.”

Biercafé De BarBier

Heb je zelf favoriete biertypen?

“Een Elvis Juice van BrewDog vind ik heerlijk. Maar ook de bieren van een Belgische familiebrouwerij als Lefebvre en het verhaal van de brouwerij, vind ik fantastisch. Ik ben niet zo gek op ontzettend bittere bieren.”

Biercafé De Barbier
Roy Brouwer

Je opende ook een winkel?

“Ja, tijdens de lockdown vorig jaar kwam het idee om een winkel te openen. Het was wel een succes, maar rijk word je er niet van. We vinden het vooral leuk en het is ook een verrijking. We hadden weleens gasten die een mooi bier uit het café voor thuis wilden meenemen. Nu verkopen we dat in de winkel. Andersom is de winkel een graadmeter voor welke bieren populair zijn. Dat kan een indicatie zijn om zo’n bier op de kaart te zetten in De BarBier.”

Biercafé De Barbier
De winkel van De BarBier