De Markies
Biercafés

Bierhotspot (10) De Markies, Leeuwarden

In het hart van de Friese hoofdstad Leeuwarden huist speciaalbier café De Markies. Michelle Beerstra en Menno Feenstra zijn sinds 2005 de eigenaren van dit authentieke café. Wat kan je verwachten van De Markies? Wij stelden Michelle Beerstra vijf vragen.

De Markies is een begrip in Leeuwarden. Wat is de sleutel van jullie succes?

“We denken dat meerdere factoren een rol spelen. Het grote assortiment in combinatie met de kennis van het personeel is erg belangrijk. Het niveau van de service is hoog: we ontvangen gasten direct bij de deur en zorgen voor een goede plek en we serveren aan tafel vergelijkbaar met een restaurant. De muziek is sferisch en aanwezig, maar niet te luid. Onze eigenzinnigheid speelt denk ik ook wel een rol. Mensen identificeren zich graag met gelijkgestemden. We doen waar we van houden, wat het dichtst bij onszelf ligt. Je komt gewoon bij ons op visite! Bovendien organiseren we veel, zoals proeverijen en tweemaal per jaar Bierfestival Leeuwarden. We zorgen ook dat alle taps bij ons continu blijven wisselen zodat we iedereen blijven verrassen.”

De Markies

Wat voor gasten weten De Markies te vinden en hoe zou je de sfeer bij De Markies omschrijven?

“Onze gasten zijn mensen die bewuste keuzes maken. En dat zie je. Veelal werkenden die tussendoor willen genieten van het bourgondische leven. Leeftijd tussen de dertig en zestig jaar. Eigenzinnige, gezellige, nette en leuke gasten. Ik zeg altijd dat wij de leukste en liefste gasten van de stad hebben!”

De Markies heeft een uitgebreide bierkaart. Welke uitgangspunten hebben jullie bij het selecteren van bieren?

“Zo divers mogelijk, met ook een zo divers mogelijk smaakpalet. Betaalbare maar ook duurdere, uitzonderlijke bieren. We kunnen daarnaast ook behoorlijk principieel zijn. Onze voorkeur gaat uit naar brouwerijen met een hart, die vanuit liefde voor bier zijn begonnen in plaats van liefde voor geld.”

Jullie organiseren veel activiteiten. Bier en kaas lijkt jullie specialiteit te zijn. Begeleiden jullie de proeverijen zelf?

”Ja, dat doen we zelf al sinds het begin. De StiBON-opleiding is daarvoor de basis geweest maar leidraad is wat we zelf zouden willen horen en ook wat we niet willen horen. Op gewauwel over het brouwproces zit niemand te wachten. Houd het interessant en kort is het motto en vooral: geniet!”

De Markies

Jullie hebben iets met brouwerij Grutte Pier. Hoe zit dat?

“Eigenlijk is biefcafé De Markies de bakermat van de Grutte Pier-brouwerij. Ons huisbier Grutte Pier Tripel is voortgekomen uit een samenwerking tussen Frans Filius en mij. Frans Filius was de brouwer en ging (later met Renze Bil) verder als brouwerij.”

(Eerder gepubliceerd in Entree)