Bierboeken Brouwerijen

Brouwerijen: Sympathiek initiatief, gemiste kans.

Het nieuwe boek Brouwerijen (deel 1) beschrijft maar liefst 202 brouwerijen in West-Nederland.  Een gedurfd initiatief, dat hoge verwachtingen schept. Met iedere maand  nieuwe brouwerijen in Nederland, weet je dat het boek al incompleet is als het bij de drukker ligt. Maar dat mag geen reden zijn om dan maar niets te doen. De ambitie van de auteurs, die het boek in eigen beheer uitgeven, is om de Nederlandse brouwerijen in kaart te brengen. Met 202 brouwerijen in grofweg het westelijk deel van Nederland, zijn ze ver gekomen. Het tweede deel, dat de rest van Nederland beslaat is al bijna klaar en verschijnt in september.

Pagina's uit het boek Bierbrouwerijen
Pagina’s uit het boek Bierbrouwerijen

De auteurs hebben op Facebook de verwachting gewekt dat het om een fotoboek zou gaan. Je verwacht dus heel veel te zien van brouwerijen. Helaas is het dat maar zeer ten dele. Het boek bevat veel knip- en plakwerk van Cambrinus.nl. De brouwerijen die wel door de auteurs zijn bezocht, komen goed in beeld.

Begrijpelijk dat de auteurs om kosten te besparen het boek zelf hebben vormgegeven. Helaas is dat meteen het zwakke punt. Het is een brei aan etiketten en door het ontbreken van bijschriften moet je maar uitzoeken bij welke brouwerij de afbeeldingen horen. Ook de diepgang ontbreekt. Bij een stuk over De Schans in Uithoorn en de onlangs overleden brouwer Guus Roijen, wil je weten hoe het verder gaat met de brouwerij en wie er nu brouwt. Dat is een logische journalistieke vraag. De auteurs reppen er met geen woord over.

Een aardig kijkboek met veel etiketten en sommige fotoreportages. Dat is de beste samenvatting. Gebrek aan diepgang en het ontbreken van professionele vormgeving zijn de minpunten. Maar als je bedenkt dat de auteurs ruim een jaar geleden voor het eerst van hun leven in een brouwerij (in het buitenland)  kwamen, dan is het wel weer een knap stukje werk. Werklust en enthousiasme kan je ze niet ontzeggen. Maar het boek zou veel beter zijn geworden als ze meer brouwerijen hadden bezocht en gefotografeerd en wat meer diepgang hadden geboden.

Pagina uit het boek Bierbrouwerijen
Pagina uit het boek Bierbrouwerijen

 

20160518_072020-1_resized