Pablo's coca beer
Bieren

Bier met cocabladeren: Pablo’s Coca Beer ‘geeft energieboost’

In een tijd waarin brouwers grenzen verleggen met experimentele toevoegingen, komt Jeremy Vermolen met een uniek idee: cocabladeren verwerken in bier. Wat begon als een gedurfde ingeving, groeide uit tot Pablo – een ‘innovatieve en energieke toevoeging aan het bieraanbod’, zoals Jeremy het zelf zegt. Hij heeft de internationale neuromarketeer Joah Santos is aan boord, en de verwachtingen zijn hooggespannen.

Pablo's cova beer
Jeremy Vermolen

Eurekamoment in de Hortus

Jeremy Vermolen, bekend van zijn bijdrage aan onder meer het  SBS6 programma  Robs grote tuinverbouwing, herinnert zich zijn ontdekking van een cocaplant in de Hortus tijdens een uitzending. Ondanks aanvankelijke twijfels van anderen, ging hij van start met zijn idee om cocabladeren in bier te verwerken. Vier jaar geleden begon het experiment met extracten, dat na proeverijen met experts zoals Fiona de Lange evolueerde tot de unieke smaak doe Pablo’s Coca Beer nu heeft.

Bureaucratische hindernissen overwinnen

Het traject om toestemming te verkrijgen voor het brouwen met cocabladeren was geen gemakkelijke weg. Een driejarig proces vol bureaucratische hindernissen leidde uiteindelijk tot de benodigde vergunning. “Het recept werd ontwikkeld en Stadshavenbrouwerij in Rotterdam hebben we gekozen als de thuisbasis voor dit baanbrekende brouwsel met 3,5% alcohol.”

Knipoog

Om verwarring met ‘cocaïne bier’ te vermijden, koos het team voor de naam Pablo, met een knipoog naar Colombia. Maar Pablo is meer dan alleen cocabladeren; Vermolen voegde energieopwekkende planten uit Peru toe, waardoor het bier niet alleen een smaaksensatie wordt, maar ook een natuurlijke energieboost biedt.

Ondanks juridische uitdagingen, waaronder een brief van een groot frisdrankmerk, heeft het team nu een overeenkomst met de internationale gigant gesloten. Neuromarketeer Joah Santos, die eerder successen boekte met merken als Corona en Becks, werd aangetrokken door het onconventionele karakter van Pablo en maakt nu deel uit van het team.

Unieke positionering

Santos benadrukt de moeilijkheid van het bepalen van de sociale, emotionele en benefietfunctie van een biermerk. Met data als zijn kompas positioneert hij Pablo in de hoek van ‘exploration en vitality’, een unieke positie voor een biermerk. “De functionele kick, sociale relevantie in de strijd tegen verveling (‘fight de boreout’), en emotionele aantrekkingskracht voor degenen die weigeren volwassen te worden, maken de positionering compleet”, zegt Vermolen. “Met Harry Styles als stijlicoon richt Pablo zich op een gedurfde, stoere, en unieke doelgroep – de hedonisten die het leven vieren.” Het vernieuwde uiterlijk van Pablo werd onthuld op Horecava.

Doorbraak

Last but not least sloot Pablo een overeenkomst met Bevenco voor warehousing, internationale sales, distributie, en logistiek. “Pablo staat aan de vooravond van een opwindende doorbraak in de bierwereld, en nodigt iedereen, ook buiten de doelgroep, uit om deze lichte, verfrissende ervaring met een kick te proberen”, sluit Vermolen af.

Pablo's Coca Beer