Bier en eten combineren
Bierboeken

Bier & Food smaakt naar meer (boekbespreking)

Er zijn de afgelopen tijd veel mooie boeken over bier verschenen. Een ervan is Bier & Food.  Het boek van Puck Kerkhoven is een van die boeken die iedere bierliefhebber in huis zou moeten hebben

Met de toename van het aantal brouwerijen en bieren neemt de belangstelling voor goede informatie toe. Parallel aan de opkomst van de speciaalbieren is er meer aandacht gekomen voor combinaties van bier en food. Gevolg is dat er veel boeken verschijnen over bier en over bier en foodcombinaties en daar zitten hele goede tussen. Van twee van die boeken zijn op deze website recensies te vinden.

Bier en eten combineren
Bier & Food, Puck Kerkhoven

Vorig jaar al schreven zytholoog Fiona de Lange en chef Jo Vaessen van restaurant Dwars een boek over bier en eten (Bier & Spijs, uitgeverij Caplan). Dat boek gaf naast een inleidend hoofdstuk over diverse bierstijlen, bierproeven en Bier & Spijs combineren ook een groot aantal recepten.

Eind vorig jaar verscheen nog een ander boek over bier en food, geschreven door Puck Kerkhoven, culinair journalist.  Voor horecavakblad Entree verzorgt ze een vaste rubriek over bier en eten. Zoals de smaak van bier van Fiona de Lange het ultieme instapboek is voor wie meer over bier wil weten, is Bier & Food van Puck Kerkhoven dat voor iedereen die wil leren bier en food te combineren.

wp-1466953246164.jpg
Ossenworst en Saison, een interessante combinatie

Speelse vormgeving

Eerst maar eens de vormgeving. Die is een compliment waard: speels en overzichtelijk met veel illustraties, net als het onlangs besproken boek van Fiona de Lange. Mooi dat uitgevers hier aandacht aan besteden. Door de harde cover is het ook een boek dat je gemakkelijk in de keuken neer kan leggen en regelmatig kan gebruiken zonder dat meteen schade ontstaat.

Maar natuurlijk gaat het om de inhoud. Die is vooral heel logisch en gebruiksvriendelijk. Meteen al geeft de auteur advies hoe je het boek het beste kunt gebruiken. Omdat veel mensen nog altijd traditioneel aan de combinatie van wijn en eten denken, gaat Kerkhoven meteen maar confrontatie aan. Onder de noemer ‘what grows together, goes together’ legt ze glashelder uit dat het niet meer dan logisch is dat we steeds vaker speciaalbier drinken bij ons eten. Daarna neemt ze  meteen het brouwersambacht onder de loep en geeft ze een overzicht van bierstijlen en hun alcoholpercentages. Dat is grafisch weer erg leuk gedaan. Wie bier proeft bij eten moet natuurlijk instructies krijgen over het proeven van bier. Wie het boek van de Lange niet in huis heeft kan dan ook de items over goed schenken, het juiste glas kiezen en goed proeven ter harte nemen.

Minicursus

Met de minicursus combineren, waarin in 11 stappen mooie bier-food combinaties worden gepresenteerd, heeft dit boek een sterke troef. Het huiswerk bij dit hoofdstuk zal iedere liefhebber verblijden: proeven, proeven, proeven!

wp-1466953264192.jpg
De vormgeving is speels en toegankelijk

Op pagina 28 gaat het echte werk beginnen. Uitgaande van smaakprofielen komen in zes hoofdstukken bier en foodcombinaties in beeld, uitgaande van de bieren. Van licht en fris, via hoppig en frisbitter, naar vol en rond, hartig en umami, rijk en romig naar, als laatste,  aard en zoet.

Bij licht en fris komen witbieren, fruitbieren, saisons en geuzes aan bod. En bij hoppig en frisbitter uiteraard de IPA’s, oerpils en lentebockbieren. Per categorie krijgt iedere bierstijl een introductie, en volgt een aantal voorbeeldenbieren waarvan ook een aantal zeer goed verkrijgbare. Een voorbeeldrecept completeert het geheel. Door deze aanpak kan iedereen met eenaan de slag.

Per bierstijl wordt ook aangegeven met welke gerechten dit bier een perfecte match heeft. Het boek eindigt bij de aardse en zoete bieren, zoals quadrupels, zoete porters en in imperial stouts. Na de laatste bladzijde zit je boordevol ideeën en kan je een keuze maken uit een groot aantal referentiebieren en goede recepten.

Horecatips

De echte liefhebber bezoekt graag gespecialiseerde horecazaken met goede speciaalbieren en mooie bier en foodcombinaties. Dat inspireert de thuiskok altijd. Bier & Food eindigt dan ook met een groot aantal bier en foodadressen in Nederland en België. Dit alles maakt het tot een inspirerend en nuttig naslagwerk voor iedereen die van bier en lekker eten houdt en die twee het liefst combineert. Een aanrader.

 

  • Bier & Food door Puck Kerkhoven
  • Xander Uitgevers
  • 197 pagina’s, hardcover
  • 22,95