Bierboeken

Bier! en Schuim: twee tijdschriften, twee werelden

Bier! en Schuim. Twee tijdschriften, twee werelden. Deze week verscheen de zomereditie van Bier!, Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier. Het thema is deze editie ‘biermixen’. Dit voorjaar verscheen ook de allereerste uitgave van Schuim, een nieuw ‘magazine voor de drinker en thuisbrouwers’. De redactieformules van beide tijdschriften zijn behoorlijk verschillend. Bier! Brengt wat je verwacht en Schuim verrast, maar zou inhoudelijk toch nog iets meer kunnen bieden.

Bier! Magazine bestaat alweer een aantal jaren en verschijnt vier keer per jaar als kleurrijk magazine met een omvang van rond de 80 pagina’s. In iedere uitgave veel aandacht voor nieuws uit de brouwerijwereld. Maar wat het blad echt interessant maakt zijn de vele reportages uit binnen en buitenland. Los van het feit dat de reportages inhoudelijk zeer informatief zijn, zijn ze ook rijk geïllustreerd. In de nieuwste uitgave staat een prachtige reportage vanuit Italië, een land waar erg veel gebeurt op het gebied van craftbeer. Het blad schuwt ook de meer commerciële bieren niet, dus naast de bieren van kleine ambachtelijke brouwerijen kan je ook een proefpanel met Radlers verwachten. Als er al een klein puntje van kritiek zou zijn, dan is het de fotografie die op sommige punten misschien nog iets beter zou kunnen.

wp-1466249734685.jpg
Bier! is een vertrouwd gezicht in het printmedialandschap. Sinds kort werkt het blad thematisch.

Schuim

Begin dit jaar doken op Facebook berichten op over een nieuw magazine met als thema bier het blijkt het blad Schuim te zijn dat wordt gemaakt door een aantal bierliefhebbers die hun professie hebben in de wereld van fotografie, media en journalistiek. Dat schept meteen hoge verwachtingen en die worden goeddeels waargemaakt. Om te beginnen de vormgeving van het magazine, die zeer professioneel is. Het blad leest erg prettig. Ook aan de fotografie is veel aandacht besteed en de combinatie van lay-out, typografie en fotografie is zeer prettig, evenals het handzame formaat van het magazine.

wp-1466249719554.jpg
Bij de introductie was Schuim 8,95, de reguliere prijs is 9,95

Kwaliteit

Inhoudelijk zetten de makers ook hoog in maar juist op de inhoud zou – met name kwantitatief – mijns inziens nog een slag gemaakt kunnen worden. Om te beginnen de prachtige flesportretten. Het idee is lovenswaardig, want wat is er mooier dan iconische bierflessen te portretteren? Dat is ook op artistieke wijze gedaan, maar door de gekozen papierkwaliteit zijn wat details bij het drukken verloren gegaan waardoor dit item niet goed uit de verf komt.  En 12 pagina’s die bijna helemaal zwart of wit zijn is een klein beetje de lezer bestelen. Dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de uitstekende reportages over brouwerij De Vriendschap en Brouwerij Kees. Wat zeer goed uitpakt is het oordeel van twee biersommeliers over een aantal bieren van de geportretteerde brouwers. Daarmee is er ruimte voor een kritische noot. Het artikel over hop is niet alleen informatief maar ook prachtig vormgegeven en het artikel over koken met bier geeft het magazine ook een forse meerwaarde. Alleen het artikel over de dichters heeft wat mij betreft te veel een grachtengordelgehalte.

wp-1466249762803.jpg
Veel zwart en wit bij de mooie reportage over flessen, die echter niet helemaal uit de verf komt

Welkome aanvulling

Al met al een prachtig magazine dat een welkome aanvulling is. Maar wie 100 pagina’s belooft, schept hoge verwachtingen en per saldo twee brouwerijreportages een goed artikel over hop, is wat mij betreft te weinig voor magazine van deze omvang en met deze prijs. Daar kan de redactie nog een grote sprong voorwaarts maken. Wie in Nederland een mooi biermagazine wil maken, moet net als Bier! op reis. Ik zie uit naar de volgende uitgave van beide magazines.