Bier en eten Bierboeken Bieren

Bier aan tafel,  het nieuwe boek van Arvid Bergström

Na Proef Bier komt Arvid C. Bergström nu met een nieuw boek over bier & koken: Bier aan tafel.  192 pagina’s met mooie gerechten en fijne bieren. Voor nog geen 20 euro te bestellen op proefbier.nl.

Arvid Bergström is een bekende verschijning bierminnend Nederland en zeker dat deel van bierminnend Nederland dat een goede maaltijd graag combineert met een lekker bier. Wie een workshop heeft meegemaakt van Arvid, weet dat zijn enthousiasme aanstekelijk is. Dat enthousiasme spettert ook van de pagina’s van zijn nieuwe kookboek bier aan tafel.

Mooi boek met ruim 50 recepten en zo’n honderd bieren.

Vier seizoenen

In de introductie schrijft Bergström dat het boek gaat over bier, gerechten en ingrediënten, maar vooral over hoe je de smaak van deze ingrediënten met elkaar kunt combineren. We noemen dat foodpairing. Het boek is ingedeeld in de vier seizoenen en per seizoen geeft Bergström recepten van voorgerechten, soepen, hoofdgerechten en nagerechten.

Op de linkerpagina staat steeds het gerecht en op de rechterpagina staan twee bieren die mooi bij dit gerecht passen. Er valt dus wat te kiezen voor de lezer die zelf in de keuken aan de slag gaat. Van ieder bier wordt de brouwerij, het biertype en de bierstijl benoemd, maar vooral dat wat kenmerkend is voor het bier. Juist dit deel is belangrijk voor de food-pairing. In een speciaal tekstkader wordt de foodpairing verder toegelicht.

Eerst de theorie

Voordat je aan koken toekomt, heb je nog een aantal inleidende hoofdstukken door te nemen, mocht je daar behoefte aan hebben. Achtereenvolgens bierbrouwen, de basisingrediënten van bier, bierproeven en notuleren en een hoofdstuk over foodpairing in drie stappen: intensiteit, basissmaak en nuances in smaken. Omdat in sommige gerechten bierstroop een ingrediënt is, geeft Bergström ook aan hoe je die zelf kunt maken en uiteraard geeft hij tips voor koken met bier.

‘Noord Italiaans lam worden’

Net als in zijn vorige boek gebruikt Bergström erg orginele namen voor de gerechten. Zo heeft het recept voor een omelet met Orval, Eiorval. Of neem nu de paté met cranberrycompôte: wil je een plakje worst? Óf neem d egepaneerde lamskoteletten met krieltjes en tomaat, geserveerd met Noordt Saison. Dat gerecht heet: Noord Italiaans lam worden. Zo op het eerste gezicht zien de gerechten er niet al te ingewikkeld uit en dat betekent dat iedereen thuis aan de slag kan in de keuken. Je hoeft geen topchef te zijn . De verkrijgbaarheid van de bieren die Bergström adviseert kan ook geen probleem meer zijn met al die online bierwinkels.

Toegankelijk

De vormgeving van het boek is toegankelijk. Ieder seizoen heeft een andere kleur en met name de pagina’s waarop de bieren worden gepresenteerd zijn qua lettertype en indeling erg aangenaam. Bij ieder gerecht staat duidelijk de energiewaarde per portie aangegeven, evenals hoeveel personen dit gerecht is en wat de bereidingstijd is. Maar evengoed zijn de gerechten zodanig mooi dat dit voor horecabedrijven een zeer inspirerend boek kan zijn en wat ideeën geeft voor op de kaart. Een verschil met het vorige boek is dat niet ieder gerecht is gefotografeerd. Aan het begin van ieder seizoen zijn een paar gerechten vastgelegd in mooie beelden. Genoeg om je te laten watertanden.

101 bieren

En dan de bieren. De meesten zijn afkomstig van Nederlandse brouwerijen, maar ook België is goed vertegenwoordigd. Af en toe kom je bier tegen uit Groot-Brittannië of de Verenigde Staten. De index op bierstijl laat zien hoe veelzijdig Bergström is geweest bij de food-pairing.

Bier verbindt

In een dankwoord laat hij zien dat bier proeven en genieten mensen verbindt. Hij noemt een groot aantal namen van mensen die hem op een of andere manier hebben geholpen bij de totstandkoming van het boek. Met name Marco Teseling en Rosalyn Lee Heistein. Deze twee vrienden van de auteur zorgen respectievelijk voor het uitschrijven van de recepturen en het proeven van verschillende combinaties en het bepalen van de energiewaardes van de recepturen.

Samengevat biedt Bier aan Tafel meer dan 50 gerechten verdeeld over vier seizoenen met in totaal 101 foodpairingcombinaties. Het f 192 pagina’s tellende boek geeft ook nog een uitgebreide bronnenlijst.

Arvid Bergström, die het boek heeft opgedragen aan zijn beide oma’s, heeft met deze uitgave een prachtige bijdrage geleverd aan de Nederlandse bier- en eetcultuur.

Voor 19,90 (exclusief verzendkosten) heb je dit mooie boek in huis. Het is te bestellen bij proefbier.nl

http://proefbier.nl/