Bierboeken Brouwerijen

Belgische biergids: kleurrijke geschiedenis

De Belgische Biergids is een boek uit 1986. Dat jaar werd in België uitgeroepen tot Het jaar van het Bier. Een periode waarin we in Nederland de Belgische bieren nog maar net hadden ontdekt. Althans boven de rivieren want in Zeeland, Brabant en Limburg hadden ze meer kaas gegeten van wat onze zuiderburen op biergebied te bieden hadden. Nederland was nog een pilswoestijn met in het najaar een bokbiertje en de eerste Bollekes De Koninck kwamen langzaam in beeld op de Nederlandse terrassen. De Vereniging Promotie Informatie Traditioneel Bier, PINT, was nog maar net bezig en de eerste kleine brouwerijen waren opgericht, waaronder brouwerij ‘t IJ in Amsterdam. In België was er destijds wél veel te beleven op biergebied. Er was natuurlijk de grote groep Artois, maar er waren ook nog heel veel familiale brouwerijen die traditionele streekbieren brouwden. Een situatie die in Nederland destijds al ver verleden tijd was.

Een 'gids', maar in feite een lijvig boekwerk
Een ‘gids’, maar in feite een lijvig boekwerk

Jaar van het bier

De Confederatie van Belgische Brouwerijen had het jaar 1986 uitgeroepen tot jaar van het bier. Ter gelegenheid daarvan besloot Johnny Hendrik Tulfer een boek te schrijven en daar kunnen we hem nu nog dankbaar voor zijn want daarmee heeft hij stuk geschiedenis geschreven. Wat in Nederland namelijk al een paar decennia eerder was gebeurd, was destijds ook in België ingezet. Verschillende familiale brouwerijen sloten de poorten en werden stilgelegd omdat er geen opvolging was, omdat het financieel niet meer ging of omdat ze werden overgenomen door een grote groep.

Biergids

De auteur heeft destijds alle Belgische brouwerijen bezocht en/of beschreven en daarom ook werd de naam Belgische Biergids gekozen, voor wat in feite een groot ingenaaid boek is met hardcover. Het is nu van grote waarde als geschiedschrijving. Tulfer geeft een uitvoerige beschrijving van het brouwproces, te beginnen bij de grondstoffen (met veel aandacht voor hop) en verder uiteraard alle stappen in het brouwproces, maar bijvoorbeeld ook de productie van flessen , kroonkurken en bierglazen.

Pas als we op pagina 137 zijn aangeland, begint de beschrijving van de brouwerijen en in één oogopslag is te zien dat de meeste brouwerijen destijds gevestigd waren in de provincies Brabant, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Wie nu naar de lijst kijkt, ziet veel verdwenen namen.

Brouwerij Campina in Dessel verdween in de jaren '90
Brouwerij Campina in Dessel verdween in de jaren ’90

Verdwenen brouwerijen

Tulfer ging langs bij de tTappisten, maar ook bij de destijds al grote groep ALKEN-Kronenbourg. Sommige van de brouwerijen bestaan verrassend genoeg nog steeds, zoals de Brasserie à Vapeurin Pipaix. Maar brouwerij De Biertoren in Kampenhout is in 1993 gesloten en het is mooi dat we in dit boek nog een beschrijving vinden, compleet met de jaarlijkse storting van 100.000 kg en de bierproductie van 25.000 hl.

Ook brouwerij BRA-BRUX in Wolvertem, destijds onderdeel van de groep Bellevue is al lang gesloten maar een kleurenfoto laat de brouwerij in actie zien. Ook brouwerij Campina in het plaatsje Dessel is in 1990 gesloten na 140 jaar bestaan te hebben en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Deze biergids uit 1986 is een geschiedenisboek geworden met prachtige kleurenfoto’s en – wat een beetje vreemd is – ook advertenties van brouwerijen erin.

wp-1475416212893.jpg
Niet alle brouwerijen trof hetzelfde lot. Brouwerij Slaghmuylder brouwt nog

Trots

In feite zie je in de Belgische Biergids gebeuren wat in Nederland in de jaren ‘50 en 60 is gebeurd. Verouderde brouwerijen, die aan belang inboeten, bierstijlen die dreigen te verdwijnen en opkomende groepen die de markt domineren. Maar toch is het in België allemaal anders gelopen dan in Nederland en zijn veel traditionele stijlen gebleven of teruggekomen. In dat opzicht hebben de Belgen het beter getroffen. Uit onderzoek bleek onlangs dat ze trotser zijn op hun bieren dan de Nederlanders. En daarvoor zijn ze rijkelijk beloond.