Bieren Brouwerijen

Bavaria 3.3 ‘met de smaak van 5.0’

Wordt dit het jaar van alcoholvrije en laag-alcoholische bieren? Na Heineken 0,0 komt Bavaria met 3.3. De claim: volle smaak, weinig alcohol. In de craft-bier sector zien we de smaakvolle sessionbieren. Maar lukt het in het lagersegment ook iets smaakvols neer te zetten met weinig alcohol?

Heineken geeft hoop, door een frisse en fruitige 0.0 te introduceren. In de jaren ’90 kwam Alfa een tijdlang met Midzomerbier, dat rond de 3.7% alcohol bevatte en fris en smaakvol was. Maar het verdween weer en tot nu toe heeft geen grote brouwer een echt karaktervol bier met weinig alcohol op de markt gebracht. Pils blijft voor de meeste consumenten de referentie en dan valt het al gauw tegen.

Maar de kennis bij brouwers neemt toe. Een kleine brouwerij als Kees!, die een mooie session IPA met 3.5% alcohol kan maken, moet toch een uitdaging zijn voor de grote brouwers. Maar een lager is geen IPA. Zie het maar voor elkaar te krijgen.

Wilem van Waesberghe, master brewer van Heineken,  vindt het Light Lager van Heineken (4.2%) in de VS een prima alternatief voor pils, maar dat is in Nederland niet verkrijgbaar.

bav33-2

3.3 procent

Bavaria introduceert nu Bavaria 3.3. ‘Een nieuw, smaakvol lager bier met minder alcohol. Met Bavaria 3.3 maakt de grootste onafhankelijke familiebrouwerij ter wereld de weg vrij voor smaakvolle bieren met een lager alcoholpercentage. Zo spelen de bierbrouwers uit Lieshout in op de trend dat consumenten bewuster genieten en verantwoord omgaan met alcohol. Het heldere, lichtblonde bier combineert een authentieke smaak met een alcoholpercentage van 3,3 procent’, zo meldt het persbericht.

Nederlandse consumenten gaan steeds verantwoorder om met alcohol. Uit recente cijfers van het RIVM blijkt dat 92 procent van de consumenten die wel eens een glaasje drinkt dit verstandig en met mate doet. In de afgelopen zes jaar is de consumptie van alcoholvrij bier verdriedubbeld*. Logisch dat de grote brouwers er op inspelen.

Echte biersmaak, minder alcohol

Bavria is ervan overtuigd dat 3.3 aan de smaakverwachtingen voldoet. ‘Smaak is de grootste uitdaging voor de ontwikkeling van laag alcoholisch bier. Bavaria 3.3 smaakt verfrissend met tonen van hop en is mooi in balans. Ondanks het lagere alcoholpercentage is het nieuwe bier qua smaak vergelijkbaar met 5,0 procent alcohol pils. Dit komt doordat tijdens het brouwen meer aroma hop wordt gebruikt. Zo behoudt het bier de normale bitterheid, de volle smaak en heeft het een heerlijk frisse hopgeur.’

Bavaria 3.3 is vanaf halverwege maart verkrijgbaar bij de supermarkten. Vanaf april is het nieuwe bier ook verkrijgbaar in de horeca. De consumentenadviesprijs is € 2,79 euro voor een 4-pack blikjes en € 3,59 euro voor een 6-pack flesjes.

bav33-3

* Bron: Kerncijfers Nederlandse Brouwers 2016