Bad batches destillaat uit bier
Bierwereld

Bad Batch stookt ‘bad batches’ van bier en suikerbiet

Na maanden van experimenteren is deze week de eerste circulaire destilleerderij, genaamd Bad Batch, geopend in De Meern, Utrecht. Met de introductie van hun ‘bad batches’ van bier en suikerbiet, richt deze nieuwe ambachtelijke stokerij zich op het destilleren van waardevolle consumptiegrondstoffen die anders verspild zouden worden. Bad Batch streeft er ook naar om een lokale destilleer community te creëren en wil klanten van lokale restaurants en slijterijen voorzien van nieuwe smaken en een bijzondere smaakbeleving van gedestilleerde dranken.

Het brein achter Bad Batch is Ivo Cerfontaine, een ervaren kok op sterrenniveau en Leidsche Rijner, die hiermee zijn passie voor culinair eten en drinken in de praktijk brengt.

Bad batches destillaat uit bier
Ivo Cerfontaine

Destillaat uit Utrechts speciaalbier

De eerste re-spirit batch van Bad Batch is een subtiel samenspel van verschillende soorten Utrechts speciaalbier, waaronder lentebock. Door toevoeging van roze peperkorrels en limoenschillen tijdens het destilleren, heeft dit destillaat een fris-fruitige en lichtpittige afdronk gekregen. De tweede batch is gemaakt van suikerbieten van Banda & Yukon rassen uit de omgeving van Maartensdijk. Bij de verfijnde destillatie is de nadruk gelegd op zowel de karakteristieke aardse en zoete smaken als de geuren van suikerbiet, waardoor het destillaat een nostalgische ervaring biedt.

Lokaal en circulair

Duurzaamheid en circulaire producten staan tegenwoordig volop in de belangstelling. Bad Batch oprichter, Ivo Cerfontaine, legt uit dat Bad Batch staat voor bijzondere gedestilleerde dranken van hoge kwaliteit in gelimiteerde oplages, gebaseerd op het circulaire en lokale gedachtengoed. ‘Elke Bad Batch wordt geproduceerd in een beperkte oplage met een uniek smaakprofiel en een eigen batch- en bottle-nummer, waardoor elke fles persoonlijk en exclusief wordt. Bovendien fungeert de destilleerderij als een broedplaats voor belangstellenden die willen experimenteren met hun eigen destillaten, en creëert zo een lokale destilleer community om waardevolle grondstoffen te hergebruiken.’

Apothekersfles

Met een chique apothekersfles (50CL) en een uniek batch- en bottle-nummer, versierd door ‘Lady Rebellia’ – het symbool voor passie, duurzaamheid en het anders doen – is Bad Batch gedestilleerd verkrijgbaar. Het wordt voornamelijk puur gedronken en genoten als aperitief of digestief, met de eerste batches die een alcoholpercentage van 40-45% bevatten. Voor meer informatie en toekomstige ontwikkelingen, bezoek www.badbatch.nl. De eerste Bad Batches zijn nu verkrijgbaar bij gespecialiseerde slijterij Besseling in Utrecht.

Bad Batches destillaat uit bier