Nederlands Favoriete Bierlijst 2023
Biercafés Biercultuur Bieren Bierwereld

Aftrap Nederlands Favoriete Bierlijst 2023 bij ABT café De Vlaamsche Reus

Wat was hij in z’n element op vrijdag 31 maart, Bert Kuperus. Met zijn tomeloze inzet timmert hij al jaren aan de weg om het bier in Nederland te promoten. De oprichter van Bierconnaisseurs en de initiatiefnemer van Nederlands Favoriete Bierlijst kreeg een prachtig gezelschap bij elkaar in ABT-café De Vlaamsche Reus in Wageningen. Het was de aftrap voor Nederlands Favoriete Bierlijst 2023 en de introductie van Russian Imperial Stout Homerus, een initiatief van Bert Kuperus en Carel Oomes, eigenaar van De Vlaamsche Reus.

Carel Oomes, Bert Kuperus en Loek Eerhart

Hommage

Loek Eerhart van brouwerij Roem brouwde dit fantastische bier, dat tijdelijk in 10 ABT cafés te verkrijgen is.

Het bier is op Untappd als volgt omschreven: ‘Een hommage van biergoden Carel Oomes en Bert Kuperus die de handen ineen sloegen voor een Russian Imperial Stout van epische proporties. Een donker ambrozijn gebrouwen ter ere van de NFBL 2023 (Nederlandse Favoriete Bier Lijst). Neem een slok en laat je meevoeren zoals Odysseus op zijn tochten.’

Homerus Russian Imperial Stout

De hoge hoed, ook een initiatief van Bert, wisselde van eigenaar. De hoed gaat naar iemand die zich inzet voor het bier en bierkoningin Femke Janzing was de uitverkorene. Al met al een prachtige vrijdagmiddagborrel en complimenten voor Bert.

Hoge hoed voor Femke Janzing uit handen van ‘Meester in bieren’, de vorige drager.

De bijeenkomst, toegankelijk voor panelleden, was de aftrap voor Nederlands Favoriete Bierlijst 2023, die in november zal worden gepubliceerd.

Inspiratiebron

De lijst is samengesteld door brouwers, horecaondernemers, biersommeliers en andere bierexperts. “Deze lijst moet een inspiratiebron zijn, maar ook een bucketlist”, zegt Bert Kuperus.

‘Promotie van speciaalbier’

Bierconnaisseurs werd in 2015 opgericht en is voortgekomen uit het Twents Biergenietschap. ‘Ik ben naar Bierproeflokaal De Engel in Oldenzaal gegaan en heb verteld dat ik een sociëteit wilde oprichten en dat ik op zoek was naar een plek om elkaar te ontmoeten”, vertelt Kuperus, in het dagelijks leven werkzaam bij de recherche. “Ze reageerden positief. Brouwers die we wilden uitnodigen voor een proeverij mochten hun eigen bieren meenemen om te laten proeven, zonder tussenkomst van de kastelein die er aan moet verdienen. We hebben geen vaste afspraken gemaakt.” Het doel van bierconnaisseurs is de promotie van speciaalbier, zowel regionaal als landelijk, maar ook de promotie van regionale brouwerijen en regionale bieren. Daarnaast is het bevorderen van bierspijscombinaties vastgelegd in de missie.

Kuperus ontving onlangs de PINT Stimuleringsprijs. ‘Hij is voor jullie’, zei hij tegen de panelleden

Ereleden

Kuperus begon met het uitnodigen van ereleden. Raymond Strikker, van Landhuishotel De Bloemenbeek*, voetbaltrainer Fred Rutten, Frank Hendriks (voorheen Twentse Bierbrouwerij, nu hotelier) en brouwer Marc Janssen van Grolsch zijn de ereleden van bierconnaisseurs. (Bij de afdeling Zuid-Holland is oud-voetballer Roy Makasy erelid). Verder kon iedereen die een hart heeft voor speciaalbier vanaf dag een lid worden. Meteen al bij de oprichting in 2015 werd er een bierlijst gepubliceerd: Nederlands Favoriete Bierlijst.

De aanwezige panelleden.