Bieren Bierwereld Brouwerijen Dortmunder\

Afscheid van een klassieker: Gulpener Dort

Bij mijn slijter kocht ik, lang geleden, speciaalbier. Het was import uit Limburg. Dat was bijzonder bij ons in de Randstad, waar Heineken, Amstel en Grolsch de dominante biermerken waren. Het was 1979 en ik kon voor het eerst kennismaken met Gulpener X-pert en Gulpener Dort. In de pilswoestijn die Nederland toen was, was dit heel bijzonder.

‘Eerste speciaalbier’

De ‘Dort’ werd al sinds 1953 gebrouwen en daarmee, volgens Gulpener, het eerste Nederlandse speciaalbier. Het bier was populair bij de Limburgse mijnwerkers. Met het verdwijnen van de mijnen, slonk heel langzaam de belangstelling voor Dort. Nu, decennia later, is die belangstelling zo klein, dat Gulpener stopt met het brouwen van Dort. Persoonlijk vind ik dat erg jammer. Eind vorig jaar kocht ik in Zuid-Limburg nog een sixpack. Wat een fijn bier. Maar helaas, een klassieker verdwijnt van het toneel.

Voor horecavakblad Entree schreef ik het volgende over Dort:

http://www.entreemagazine.nl/gulpenerdort