De Vlaamsche Reus
Biercafés Bieren

ABT-icoon Carel Oomes wil De Vlaamsche Reus loslaten

Op 1 januari 2024 bestaat Alliantie van Biertapperijen café De Vlaamsche Reus in Wageningen 40 jaar. Maar oprichter en eigenaar Carel Oomes hoopt dat jubileum niet mee te maken, althans niet als eigenaar. Hij is toe aan zijn pensioen en de zaak staat te koop. Voor Entree interviewde ik Carel.

Het is een begrip bij Nederlandse bierliefhebbers: De Vlaamsche Reus in Wageningen, een echt biercafé met de focus op Vlaamse bieren. Een café met gastheerschap en rust, waar je nog een gesprek kunt voeren.

Carel Oomes had destijds een hele andere toekomst in gedachten. Hij studeerde biologie aan de Universiteit van Wageningen, maar was begin jaren ‘80 slachtoffer van zinloos geweld. Uit het niets werd hij in elkaar geslagen waardoor hij heel lang niet kon lezen en dat betekende meteen het einde van zijn studie.

De Vlaamsche Reus

‘Ik werkte als student al in de horeca maar moest dus gaan nadenken over mijn toekomst. Toen ik op een dag een frietje zat te eten in een Wageningse snackbar en met de eigenaar in gesprek raakte, bleek hij ook nog een kroeg te hebben. Dat was een kroeg letterlijk om de hoek van de snackbar en toen hij vertelde dat hij eigenlijk niet wist wat hij ermee moest, zei ik: ik wil hem wel kopen. En zo was de deal gesloten. Althans mondeling. Ik liep meteen naar de bank om geld te regelen en daar kwam ik erachter dat het zo eenvoudig niet was. Ik kon dat geld niet zomaar krijgen, maar de medewerker van de bank vond dat ik een sympathiek verhaal had en uiteindelijk is het goed gekomen Dat was in december 1983. op 1 januari 1984 opende ik café De Vlaamsche Reus en vanaf 1987 runde ik de zaak samen met mijn vrouw Conny.”

Lees het hele verhaal hier.