Bierboeken Brouwerijen

Een Abbey Roadtrip: boek over abdijen en abdijbieren

De uitgever van Bier! Magazine, Fedor Vogel, schreef samen met Frank Stoute een prachtig boekje over Nederlandse en Belgische Abdijbieren. Een handzame gids, die bierliefhebbers alles vertelt over abdijen en hun bieren, maar dat ook voor mensen die minder met bier hebben erg interessant is, omdat er veel cultuurhistorische informatie in staat.

In Bier! Magazine staat altijd een reportage met een titel die refereert aan een Beatles-hit. Dit boekje doet denken aan de titel van misschien wel het mooiste Beatles album: Abbey Road. Het is een roadtrip langs de mooiste abdijen en hun bieren.

De titel van het boek is helder: “reis langs de abdijbieren in Nederland en België en hun abdijen “.
Een handzaam boekje dat niet alleen interessant is voor bierliefhebbers, maar voor iedereen die is geïnteresseerd in abdijen en hun historie. Het is in feite ook een reisgidsje, hoewel dat verkleinwoord meer van toepassing is op het formaat dan op de omvang, want deze gids telt 240 pagina’s.

Reisgids

Altijd weer is er die verwarring tussen abdijbieren en trappistenbieren. In het boekje wordt het nog eens duidelijk uitgelegd. Een trappistenbier is altijd een abdijbier maar een abdijbier is meestal geen trappistenbier. En het zijn sowieso geen officiële biertypen. Maar omdat er in Nederland en België vele abdijen zijn, maar in totaal slechts zeven trappistenkloosters met brouwerij, waarvan twee in Nederland, geldt dus dat verreweg de meeste abdijbieren geen trappistenbieren zijn. Dit boek behandelt alleen de abdijbieren.

ashampoo_snap_2016-09-24_14h48m55s_002_

Verhalen

De meeste abdijbieren worden bij een gewone, commerciële brouwerij gebrouwen, maar vaak is er wel een verhaal dat een link legt tussen brouwerij en abdij. De auteurs gingen op bezoek bij al de abdijen en vertellen uitvoerig het verhaal van de abdij en zijn bewoners en vervolgens het verhaal van het bier en de brouwerij. Het zijn mooie impressies geworden die goed zijn geïllustreerd. Soms blijkt ook dat de abdij die bij het bier wordt vermeld, niet te vinden is. Dat zoeken de auteurs dan ook uit.

Frank Stoute en Fedor Vogel: Reis langs de abdijbieren in Nederland en België en hun abdijen. Uitgeverij Berne Media i.s.m. Birdy Publishing bv 2016 Paperback 239 pag. ISBN 9 789089 721 181 Prijs: 17,90

wp-1474712562252.jpg