Bier en eten Bierboeken Bieren

Aardappel en kaas schitteren in bier & spijs encyclopedie

Het is een gouden idee, die handzame bier & spijs encyclopedie van Arvid Bergström. Vorige week verschenen deel 2 & 3, over respectievelijk bier & aardappel en bier & kaas . Op korte termijn kunnen we  het vierde deel over bier & chocolade verwachten.

Bier & aardappel, schreef Bergström samen met Marko Teseling.  Na een introductiehoofdstuk over de aardappel en een hoofdstuk over bereidingswijzen van aardappelen (met een aparte paragraaf over friet),  volg nog een kort hoofdstuk over bier. Daarna beginnen de recepten. De recepten/pairings, die zoals altijd originele namen hebben, zijn voor iedereen haalbaar. Dat is nog wel het duidelijkst bij het eerste ‘recept’: de combinatie van chips en bier. Dat kan iedereen. Voor diverse smaken van Lays en Pringles geeft dit boek tips voor een begeleidend bier. Een voorbeeld: Pringles Cheese  Onion met Karmeliet of Lays naturel met Jopen Hoppen.

Van ‘Curly Curling’ tot ‘Auf Deutsch’

‘Aardappels op een stokkie’ staat er bij de foodpairing  Curly Curling.  Een gerecht voor gefrituurde aardappels. Bij het recept staat vermeld wat de moeilijkheidsgraad is op een schaal van 5, hoeveel tijd het kost, wat voor gerecht het is en voor hoeveel personen. In dit geval zijn Korenwolf en Hoppenbier de begeleiders. Zo begint het boek eenvoudig en breed.

Er zijn voorgerechten, soepen, hoofdgerechten, bijgerechten en dessert. Allemaal op basis van aardappel. Het is al verrassend dat de auteurs een ingrediënt zo veelzijdig weten te maken.

Uiteraard selecteerde Bergström mooie bieren. Bij ‘Knolletje, appeltje, eitje’, een huzarensalade als voorgerecht, serveert hij Boon Oude Gueuze. Een fraai en handzaam boek waarmee iedereen leuke pairings met bier en aardappel kan maken.

Bier & Kaas

Ben Vinken en Michel van Tricht schreven al over kaas en bier. Desondanks neemt ook Bergström deze combinatie op in zijn bier & spijs encyclopedie. Terecht, want er is veel over te vertellen. Bovendien biedt hij met zijn aanpak een betaalbaar en handzaam boek, dat hij samen met  kaasspecialist Annelies van den Ende maakte. Zoals altijd is de aanpak origineel. Uitgangspunt zijn de momenten. Er zijn pairings voor bij de voetbalwedstrijd, voor bij het klussen, voor bijeen verjaardag, babyshower, Sinterklaas  et cetera. Ook hier weer mooie namen: ‘tien kleine teentjes’, happy, happy joy, joy’ en ‘we hebben met 2-2 gewonnen’.

Cadeautip voor vaderdag

Samen met kaasspecialist Annelies van den Ende maakte Bergström er iets moois van. Niets is toegankelijker en laagdrempeliger dan kaas. Je gaat naar een winkel met een goed kaasassortiment en kiest een van de bieren die Bergström aanbeveelt. Een mooi verzorgd en handzaam boekje met een uitgebreid hoofdstuk over kaas. Daarna is het een bron van inspiratie voor bier & kaas pairings. Voor iedere horecazaak een must. Met deze twee boekjes binnen handbereik is het kiezen van een vaderdagcadeau kinderspel.

Eenvoudig te bestellen bij http://proefbier.nl/  Prijs 13,89 inclusief gratis verzending binnen Nederland