Bierboeken

350 vragen én antwoorden over bier

Bedenk maar eens 350 vragen over bier. Ik zou bij 30 waarschijnlijk al vastlopen. Alleen als je veel kennis en ervaring hebt, met als focus de vragen van mensen die nog niet zoveel van bier weten alle antwoorden te geven, krijg je dat voor elkaar. Het lukte zytholoog Fiona de Lange, bekend van radio en tv.

Fiona loopt al zo’n 25 jaar mee in de bier wereld. Aanvankelijk als bierenthousiasteling, maar al lange tijd als een gerespecteerde bierkenner. ‘Wat je als bierliefhebber moet weten’,  is alweer haar derde boek. Haar eerste boek schreef ze samen met chef-kok Jo Vaessen over bier en eten en het tweede boek was een ontdekkingstocht naar de smaak van bier, een standaardwerk dat in iedere boekenkast thuishoort. Met haar derde boek gooit zij het nu dus over een heel andere boeg. In 350 vragen en antwoorden behandelt ze alle belangrijke bierthema’s. Een fijne opzet voor wie geen zin heeft lange hoofdstukken over bier door te nemen. Door de thematische aanpak vind je als lezer snel de informatie die je wilt hebben.

Het boek begint met de meest voor de hand liggende vraag. Wat is bier? Daarna gaat Fiona meteen los. Eerst worden de ingrediënten behandeld, dan de verschillende biersoorten en de bierlanden. Welke stijl komt uit welk land? Natuurlijk komt ook het brouwproces aan de orde maar ook het moment dat je daadwerkelijk bier gaat kopen. Wat voor bierwinkels zijn er en koop je online of gewoon in een goede winkel met een fijn advies erbij.? En wat kost het eigenlijk? Bij welk gerecht past een bepaald bier het beste? Werkelijk alle aspecten komen aan bod tot aan het lezen en begrijpen van een etiket op de fles toe. Als initiator een eigenaar van de Nationale Bierbank beantwoordt Fiona uiteraard ook vragen over het bewaren van bier.

Wil je bier kopen en proeven. Raadpleeg dit boek en pak ook haar vorige boek erbij. Veel lezen en veel proeven, zo leer je bier kennen en waarderen.

Dit is leesboek, maar een naslagwerk dat in ieder horecabedrijf op tafel zou moeten liggen, voor personeel en gasten. Een aanrader!

Auteur: Fiona de Lange
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
352 pagina’s
ISB 9789045215310

 

[Deze recensie verscheen in iets andere vorm op de website www.entreemagazine.nl]