Dutch Beer Challenge
Bieren Dutch Beer Challenge

26 april zijn winnaars Dutch Beer Challenge bekend

Deze week was de jurering voor de Dutch Beer Challenge. Met 550 inzendingen de grootste editie ooit. Op 26 april worden de winnaars bekendgemaakt. Hoeveel is zo’n medaille bij de DBC eigenlijk waard?

Wie de sociale media van brouwerijen volgt, zal het opvallen dat Nederlandse brouwers regelmatig gouden, zilveren en bronzen medailles winnen.  Daarom is het goed om het eens over biercompetities te hebben. De waarde van de winst wordt immers bepaald door het deelnemersveld. De ene competitie is de andere niet. Wat is het nut van al die competities en voor wie zijn ze er? Waarom zou je er als brouwer aan meedoen en wat zegt de consument zo’n trotse award-vermelding op een etiket?

Kwaliteit belangrijk

Een kwalitatief goede biercompetitie, waarin door deskundige juryleden onder de juiste omstandigheden blind wordt geproefd aan de hand van duidelijke criteria is waardevol voor brouwers, consumenten en zeker ook voor de horeca. Als horecaondernemer loop je geen risico als je met goud bekroonde bieren op je kaart zet, mits je de bieren goed behandelt en met zorg serveert.

Voor brouwerijen is het wel verstandig te kijken naar de naam en faam van de competities. Zijn het medaillefabrieken die vooral voor de organisatoren goud waard zijn? Met bijvoorbeeld zoveel categorieën dat de winkans groot is?

Richtlijnen

De EBCU, de Europese bierconsumentenvereniging, heeft daarom richtlijnen opgesteld voor biercompetities, om te zorgen dat een medaille ook echt iets betekent. Dicht bij huis zijn de Dutch Beer Challenge en de Brussels Beer Challenge initiatieven die deze richtlijnen naleven. Zo betekent het winnen van een medaille écht iets en zo weet de consument en ook de horeca waar goud, zilver en brons voor staan: voor excellente bieren. Lekker of niet lekker? Dat is persoonlijk.

Dít is de waarde

Jureren voor de Dutch Beer Challenge is hard werken, weten de vele juryleden, maar de competitie is van belang voor de bierwereld, voor consumenten en voor de horeca. Brouwers weten waar ze staan en of ze moeten verbeteren. Die feedback van de jury is waardevol. De winnaars hebben met hun medaille een prachtig marketinginstrument. De wedstrijd is ook een ‘thermometer’ voor de stand van zaken in de Nederlandse bierwereld. Wie deelneemt aan een hoogwaardige competitie met heldere criteria, een kundige jury, een groot deelnemersveld en weinig winnaars, heeft bij succes een waardevolle prijs. En die prijs is voor bierdrinkers een kwaliteitsaspect. Ik ben benieuwd naar de winnaars.