PINT
Biercultuur Bieren Bierwereld

250e editie van PINT

Bierconsumentenvereniging PINT heeft de 250e editie gepubliceerd van wat vroeger PINT Nieuws heette en nu PINT, voor biergenieters.

PINT staat boordevol informatie voor bierliefhebbers. De vereniging is opgericht in oktober 1980 door enkele Nederlandse leden van de Britse evenknie CAMRA (Campaign for Real Ale). Er was zorg over diversiteit. In Nederland (99% pils) zeer terecht, net als in Engeland, waar consumenten de traditionele ales zagen verdwijnen ten gunste van lagers.

Vlak na de oprichting van PINT werd in Arcen de eerste nieuwe brouwerij sinds de jaren ’20 van de 20e eeuw geopend. Er werden daar voor het eerst sinds jaren bieren van hoge gisting gebrouwen. Ik herinner me nog dat het woord ‘bovengistend’ destijds vaak voorkwam in de kolommen van PINT. De vereniging heeft veel betekend in die beginperiode. Ik denk dat de oprichters nooit hebben durven dromen van een Nederlands bierlandschap met bijna 1000 brouwerijen en brouwerijhuurders.

De 3500 leden tellende vereniging is springlevend en draagt nog steeds bij aan de Nederlandse biercultuur.

PINT

Informatief

Onder leiding van hoofdredacteur Taco Zuidema wordt een mooi magazine gemaakt met veel reportages. In nummer 250 aandacht voor onder meer aandacht besteed aan Haagse Broeder, X-Brewing in Katwijk, De Brouwhoeve in Benissa, brouwerij Twee Brouwers. Verder een uitgebreid artikel over sociale brouwers. En dat is slechts een deel van de informatie in het 80 pagina’s tellende magazine.

www.pint.nl