Op 19 en 20 augustus werd in het Mercure City Hotel in Amsterdam de European Beer Bloggers & Writers Conference2016 (#EBBC16) gehouden. 75 bierschrijvers uit Europa en de VS maakten in een paar dagen tijd kennis met de beste Nederlandse bieren. Hoogtepunt waren de speeddates met 10 Nederlandse brouwers.
Mercure Hotels en Bier&cO maakten het in samenwerking met een groot aantal brouwerijen en organisator Zephyr Conferences mogelijk dat de EBBC 2016 naar Amsterdam kwam en daarmee hebben ze de hele Nederlandse brouwerijsector een goede dienst bewezen. Internationale bierschrijvers hebben in korte tijd kennis kunnen maken met de kwaliteit en diversiteit van de Nederlandse bieren. Het programma werd aangevuld met diverse excursies, zoals bijvoorbeeld naar Jopen in Haarlem, waarover de deelnemers laaiend enthousiast waren.
Naast goede presentaties over het bieronderzoek van Mercure, de geschiedenis (Michel Ordeman, Jopen), het heden en de toekomst (Rick Kempen, Bier&cO) van het Nederlandse Bier, een presentatie over trappistenbieren (Manu Pauwels, Westmalle en Henri Reuchlin, Bierburo) en een workshop over het proeven en ruiken van bier, was het speeddaten met 10 Nederlandse brouwers een absoluut hoogtepunt op de eerste dag van de conferentie.
10 tafels met bloggers kregen iedere 5 minuten bezoek van een andere Nederlandse bierbrouwer die een van zijn bieren had meegenomen om te laten proeven en erover te vertellen. Het werd een aangename ontdekkingsreis.
1. Bax
Bax Bier uit Groningen presenteerde de inmiddels meerdere keren bekroonde Smoked Porter. Edwin Bax maakt duidelijk dat zijn brouwerij vooral de aandacht wil leggen op kwaliteit en niet iedere twee weken met een nieuw bier wil komen. De porter, Koud Vuur, bevat slechts 12% gerookte mout waardoor de rooksmaak Prettig subtiel blijft.
2. Duits & Lauret
Ook brouwers Daniëlle Duits en Marco Lauret kwamen persoonlijk hun bier presenteren, een rook dubbelbock die het hele jaar leverbaar is. Ze zijn sinds kort de trotse bezitters van een Fort brouwerij, waar de constante temperatuur van 10-14° ideaal is voor de opslag van Bier. In Everdingen willen de brouwers, net als de collega’s van De Prael, met regenwater aan de slag.
3. Kompaan
Jeroen van Ditmarsch van Kompaan uit Den Haag kwam met zijn Handlanger van 8,2%, een double IPA die erg makkelijk doordrinkt. Fruitige en hoppige aroma’s. Gemaakt met drie verschillende soorten hop. Het gaat goed met de brouwerij die inmiddels op een productie van 6000 hl per jaar is gekomen en die in november de brouwerij opent, compleet met horecafaciliteiten.
4. Oersoep
De experimentele brouwers van Oersoep uit Nijmegen kwamen met een heerlijke Saison, uiteraard gerijpt op hout. Deze Brettalicious, Brett Saison Foudre 1 is een complex hoogstandje. En als je dan na een presentatie graag zou willen doorpraten, dan zijn 5 minuten plotseling 5 seconden.
5. Maximus
Marcel en Ewald van Maximus in Leidsche Rijn kwamen met hun Saison 5 naar de internationale beerbloggers, een bier dat inmiddels bij De Librije*** op de kaart staat en daar wordt geserveerd bij langoustines. De brouwerij doet het goed en brouwt inmiddels 3000 hl. Iedere maand wordt er bij de brouwerij, waar inmiddels 25 mensen werken, een speciaal bier gebrouwen als experiment omdat de brouwers de mensen willen blijven verrassen.
6. Emelisse
Caramel en chocola zijn te proeven in de Imperial Russian Stout van Emelisse, die is gemaakt in de White Label serie. Deze stout is gerijpt in vaten van de Bruichladdich distilleerderij.
7. Kees!
Meteen na Emelisse, waar Kees Bubberman ooit brouwde, kwam er een bier van brouwerij Kees! uit Middelburg op tafel. Omdat de brouwer zelf verhinderd was, representeerde Piet Tuinema, ook een echte bierkenner, de Oatmeal Stout van Kees! Dit bier is onderdeel van het Barrel Project en is gerijpt in houten bourbon whiskyvaten van de Heaven Hills distilleerderij. Een prachtig gebalanceerd bier waarin je chocolade proeft.
Drie Amsterdamse brouwerijen sloten het speeddaten af.
8. De Prael
Goed nieuws van brouwerij de Prael. Het gaat zo goed met de brouwerij op de Wallen, dat er in de houthavens tweede brouwerij wordt neergezet. Inmiddels werken er 150 mensen en ligt de productie op 2000 hl. Binnenkort krijgt de brouwer de sleutel van het gebouw in de houthaven, waar straks met regenwater bier van De Prael wordt gebrouwen. Medeoprichter Fer Kok is trots op de groei maar benadrukt nog eens dat bier altijd secundair was omdat de medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt altijd prioriteit hadden. Een sociale insteek en een kwaliteitsproduct, het is een mooie combinatie. De internationale bierschrijvers kregen een verse IPA voorgeschoteld die goed in de smaak viel en Kok kondigde aan dat er binnenkort ook een Gose gebrouwen wordt.
9. Oedipus
Wat valt er nog te zeggen over deze Amsterdamse brouwerij die flink aan de weg timmert met bijzondere bieren en prachtige festivals. Met Salty Dick maakte Oedipus de eerste Nederlandse Gose en op #EBB16, werd de opvolger gepresenteerd. Een zeer frisse Gose met de naam Swingers. Als dit geweldige bier de aandacht niet trekt, dan zal de naam of de verpakking dat wel doen.
10. ’t IJ
De oudste van de 10 brouwers kwam als laatste aan tafel. ‘t IJ is de vrucht van wat Rick Kempen tijdens zijn presentatie de’ first Dutch beerwave’ noemde. Inmiddels is Duvel Moortgat Aandeelhouder in de brouwerij en is er een structurele samenwerking, waardoor distributie en capaciteit verbeterd zullen worden. De brouwerij zal altijd bij de molen aan de Funenkade gevestigd blijven, maar de tweede brouwerij die er in de buurt ligt zal worden vervangen door een grote nieuwe brouwerij, die elders in de stad gebouwd zal worden, zo vertelde Wouter, vertegenwoordiger bij de brouwerij en daar ook wel ‘onze man op de fiets’ genoemd. De bierschrijvers kregen de inmiddels bekende en gerenommeerde IPA voorgeschoteld. Niet alleen voor het bier, maar ook voor het etiket was een grote waardering. De brouwerij heeft acht bieren vast in het leveringsprogramma, aangevuld drie seizoensbier en diverse ‘collaboration brews’.
Voorafgaand aan het congres presenteerden zich nog een aantal andere Nederlandse brouwerijen, zoals Brouwerij Hettinga uit Zwolle. Het bier van Hettinga wordt in Mercure Zwolle geschonken, in het kader van het Around Beer programma van deze hotelketen. Dat programma was ook aanleiding om de conferentie naar het Mercure Hotel in Amsterdam te halen. De van oorsprong Franse hotelketen heeft veel met wijn maar in Nederland is de keuze gemaakt voor regionale bieren, waarmee Mercure zich een unieke hotelketen toont.