Bavaria test 0.0% IPA op Speciaalbierfestival Leiden

Het was overal te lezen: Bavaria breidt haar uitgebreide aanbod van alcoholvrije bieren uit met Bavaria 0.0% IPA. Volgens de Brabantse brouwer een smaakvol 0.0% bier met een fris en hoppig karakter. Het nieuwe alcoholvrije bier is namelijk gebrouwen met vier unieke hopsoorten – welke vermeldt de brouwer niet – die zorgen voor een subtiele bittere smaak en aroma’s waarin tropisch fruit en citrus goed herkenbaar zijn.

Consumentenpanel

Bavaria 0.0% IPA viel goed in de smaak bij bierliefhebbers toen Bavaria dit nieuwste alcoholvrije bier op het Speciaalbier Festival Leiden blind liet proeven. Deze bierliefhebbers waren totaal verrast toen ze hoorden dat het bier alcoholvrij was. Het is te zien op de video die op Youtube staat.

Bekijk hier de video.

Daarnaast nam een onafhankelijk consumentenpanel (hettestpanel.nl) van bijna 200 consumenten ook de proef op de som door het bier thuis te proeven. Hieruit blijkt dat acht op de tien personen de smaak van alcohol niet missen in Bavaria 0.0% IPA. Op Untappd zijn de reacties gematigd positief. Gemiddeld 3/5.

Appels en peren

Hoewel door veel bierliefhebbers de Playground IPA als benchmark wordt gezien voor alcoholvrij/arm, zal de prijs wellicht in het voordeel van Bavaria werken. Een sixpack kost de consument 4.49 euro. Playground IPA van Vandestreek kost ongeveer 1,99 per fles, dus 12 euro per zes. Het is uiteraard appels met peren vergelijken, maar er zal een grote groep consumenten op prijs kopen en voor die groep is dit bier een welkome – en frisse – aanvulling in het alcoholvrije segment. Wie de twee bieren vergelijkt, zal merken dat het om twee werelden gaat onder de IPA-vlag. De playground IPA komt heel dicht bij een ‘gewone’ IPA.

“Bierliefhebbers vallen blind voor verfrissend bier”

Bezoekers van het Speciaalbier Festival Leiden beleefden op 9 maart de primeur toen zij kennismaakten met het nieuwe alcoholvrije bier van Bavaria. Toen liet de bierbrouwer uit Lieshout Bavaria 0.0% IPA blind proeven door aanwezige bierliefhebbers. De bierliefhebbers, die van tevoren niet wisten wat ze gingen proeven, waren erg enthousiast over de lekker frisse en hoppige smaak van IPA. Ze hadden niet in de gaten dat ze een alcoholvrije IPA hadden geproefd.

Bavaria 0.0% IPA viel óók goed in de smaak bij een onafhankelijk consumentenpanel dat het nieuwe alcoholvrije bier heeft beoordeeld op smaak, geur en karakter. Maar liefst 84 procent zegt Bavaria 0.0% IPA een verfrissend bier te vinden. Bovendien missen acht op de tien mensen de alcohol niet en zouden zij de nieuwe Bavaria 0.0% IPA bij anderen aanbevelen.

Mijn oordeel

Ik vind de IPA van Bavaria een aangename verrassing en een goed alternatief voor een alcoholvrij pils. Aroma’s van tropisch fruit geven bij de eerste slok nog een mooie bitterheid. Daarna valt het gebrek aan body wat meer op en dringt tot je door dat je een alcoholvrij bier drinkt. Maar toch: vergeleken met andere alcoholvrije bieren een verrassing.

En toch: als ik alcoholvrije IPA wil, is de Playground veruit mijn favoriet. Dan maar de portemonnee trekken.

(Dit stuk is deels gebaseerd op het persbericht van Swinkels Family Brewers)

Bavaria is een pionier op het gebied van alcoholvrij bier en heeft een breed assortiment 0.0% bieren. Met Bavaria 0.0% IPA voegt de Brabantse bierbrouwer opnieuw een innovatie aan dit ruime aanbod toe. “Het sleutelwoord bij dit nieuwe alcoholvrije bier is hop. De vier unieke hopsoorten die in Bavaria 0.0% IPA zitten, zorgen niet alleen voor de geur van tropische vruchten, maar ook voor het bittertje in de smaak”, vertelt Florent Renders, Marketing Manager Bavaria bij Swinkels Family Brewers. “Bavaria biedt de consument sinds jaar en dag een ruime keuze alcoholvrij bier, met dezelfde volle smaak als onze alcoholhoudende varianten. Dat is iets waar we trots op zijn. We blijven innoveren om de consument voortdurend te verrassen.”

One comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *