Fiona de lange schrijft het ultieme instapboek over bier

Het is al een tijdje geleden verschenen, het boek ‘Ontdek de smaak van bier’. Een boek dat een uitgebreide recensie verdient, omdat het tussen de vele bierboeken die verschijnen, in positieve zin anders is.

Ashampoo_Snap_2016.06.05_16h38m49s_001_

Waar veel boeken zich toch concentreren op bekende stukjes biergeschiedenis, het brouwproces in globale stappen en daarna een overzicht van bierstijlen, heeft Fiona de Lange een boek geschreven waarin de smaak van bier centraal staat.

Over de auteur hoeven we niet veel te vertellen. Bekend van radio en tv inmiddels (Op hete kolen, diverse consumentenprogramma’s) en auteur van boeken en artikelen. Fiona is biersommelier/zytholoog en heeft masterclasses over bier en bier en food combinaties. Ze is onder meer jurylid bij de verkiezing van Het lekkerste Huisbier van Nederland van horecavakblad Entree.

Het boek Ontdek de Smaak van Bier verscheen vorig najaar. Het is een zoektocht naar de smaak van bier. De auteur neemt de lezer mee in die ontdekkingstocht en geeft veel voorbeelden van bieren als het over een bepaalde smaak gaat. Voor veel liefhebbers die niet begrijpen hoe een biersommerlier banaan of perzik kan proven in bepaald bieren, is dit boek een must read.

Eerst wat geschiedenis

Uiteraard begint het boek met een stukje geschiedenis en een uitleg over het brouwproces. De Trappisten komen aanbod, evenals het Reinheitsgebot en de jaren waarin Nederland veranderde in een pilswoestijn.

Het boek gaat consequent over de smaak van bier en eerst wordt gekeken wat de invloed van landen is geweest op de smaak van bier.  Zo vinden we bijvoorbeeld in Tsjechië de oorsprong van pils en zien we ook welke smaken de Belgen hebben gebracht.

Bier proeven

Na deze inleidende hoofdstukken, gaat het echte werk beginnen. En je kunt niet over smaak schrijven zonder ook te schrijven over het proeven van bier. Er volgt een uitvoerige uitleg over omstandigheden, het belang van een goed glas (De Lange ontwikkelde zelf de Enjoying Beer glazen), het tijdstip en de eigenschappen van een goede proever. Het mooiste stuk is dat over smaakontdekkingen in bier, met als illustratie een aromawiel.

Ashampoo_Snap_2016.06.05_16h42m51s_003_

Daarna volgen leerzame hoofdstukken over hop, granen en gist. De Lange beschrijft heel duidelijk op welke wijze deze grondstoffen bepalend zijn voor de smaak van bier. Het leuke en praktische is dat ze bij ieder hoofdstuk voorbeelden geeft van bieren met specifiek smaken, zodat je zelf kunt gaan proeven.

Bier bewaren

Als initiatiefnemer van De Nationale Bierbank weet De lange alles over het effect van de tijd op bepaalde bieren. Er zijn bieren die, mits goed bewaard, in de loop der tijd een rijkere en vollere – en vaak ook andere – smaak krijgen. Ze geeft er voorbeelden van en biedt een kijkje in het Fort bij Spijkerboor, waar de Nationale Bierbank is gevestigd.

Na een hoofdstuk over biertrends volgt het klapstuk: de honderd lekkerste bieren volgens de auteur, die het als bekendste biersommelier van Nederland wel kan weten. Bij verreweg de meeste van die bieren staan smaaknotities. Een voorbeeld: bij het bier Stoute Gijt staat: ‘Chocola, koffie en een volle en romige bierbeleving. Een waar chocolaatje in je mond’.

Dat is een geweldige kans om zelf het bier te kopen en te kijken of je dezelfde smaak ervaart. Wat mij betreft hadden bij alle 100 bieren uitgebreide notities mogen staan. Een perfecte referentielijst voor wie bier wil ontdekken.

Door opzet en inhoud is dit wel het perfectie instapboek voor iedere bierliefhebber. Als je dit boek als eerste koopt, hoef je veel andere boeken niet te lezen.

Bovendien is het boek mooi en speels vormgegeven. Ook altijd prettig.

 

Het boek is verkrijgbaar voor 19,95.

 20160605_164107.jpg